Військові пенсіонери стоять на обліку і підлягають мобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

Військовий експерт Олег Жданов розповів, що всі військові пенсіонери стоять на обліку і підлягають мобілізації, однак призивати на службу під час війни їх можуть тільки за військово-обліковою спеціальністю і тільки на конкретну посаду, згідно з військовим рангом.

"Якщо військовий в запасі - його не мобілізують, поки немає місця по його військово-облікової спеціальності. За винятком добровольців, які за бажанням можуть погодитися на будь-яку посаду. У тому числі нижче їх звання", - сказав Жданов виданню "Фокус".

Що стосується цифри, озвученої нардепом Третьяковою про те, що в країні налічується 156 тисяч військових пенсіонерів, частина з яких не працює взагалі, а інша частина працює, але не на військовій службі, Жданов зазначає, що невідомо, яке число з цих людей, в цілому, працездатні.

Відео дня

Полковник запасу додає, що сьогодні ЗСУ вже зіткнулися з проблемою: половина особового складу - чоловіки 50 років. Середній вік бійців - старше 30-40 років.

"Суспільство лякають цифрою 156 тисяч військових пенсіонерів, які не служать і не працюють, а скільки з них працездатних? Люди в такому віці, військові пенсіонери, часто вже не можуть похвалитися здоров'ям, і навіть сторожем не можуть піти працювати, живуть на пенсію", - додав Жданов.

Мобілізація в Україні - деталі

У законопроекті про мобілізацію повинні бути чітко визначені терміни про демобілізацію. Зараз на фронті частина військових за два роки не мали ротацій чи відпусток.

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська зазначила, що в законопроекті про мобілізацію, який прийнятий 7 лютого в першому читанні передбачається, що право на демобілізацію має військовослужбовець у разі проходження служби 36 місяців, а далі для цього потрібен його рапорт і рішення Ставки верховного головнокомандувача і указ президента.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що в законопроекті про мобілізацію будуть переглядатися, зокрема питання підходу до аспірантів та блокування рахунків громадян.

Вас також можуть зацікавити новини: