Ілюстрація REUTERS

Паводки на заході України можуть завершитися найближчими днями. Після цього влада зможе підрахувати завдані збитки у п'яти областях.

Читайте такожПаводки на Західній Україні знищили 22 тисячі присадибних господарств - Аваков

Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Відео дня

За його словами, за останні три дні випало загалом 5-12 мм опадів й кількість води спадає.

"Хочеться сподіватися, що буквально завтра-післязавтра ситуація нормалізується й ми приступимо до ліквідації наслідків", - зазначив Шмигаль.

Ілюстрація REUTERS

Водночас ZN.ua повідомляє, що збитки будуть підраховувати протягом наступних кількох тижнів, щоб нічого не пропустити.

"Розрахунків немає, ми можемо порівнювати з попередніми подібними катаклізмами, мова йшла про сотні мільйонів гривень. Сьогодні можна гадати, скільки це, але перша сума, яку ми виділили, - це понад 700 мільйонів гривень", - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, потоп викликав надзвичайно критичну ситуацію в п'яти західних областях України. Найбільше постраждала Івано-Франківська область.

На ліквідацію наслідків повені на заході України Кабмін виділив майже 750 мільйонів гривень. Станом на сьогодні залишається підтопленими половина з постраждалих будинків.

СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею "Екоцид", в СБУ запевнили, детально вивчають причини й передумови, які могли призвести до таких наслідків. За однією з версій, розгул стихії може бути пов'язаний з незаконною вирубкою лісу та бездіяльністю уповноважених осіб.