Більшість українців підтримують протестувальників у Білорусі / фото REUTERS

Понад 45% громадян України підтримують учасників протестів у Білорусі.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного з 12 до 16 вересня.

Читайте такожЦей тиждень протестів проти Лукашенка може стати вирішальним – білоруський експерт

Відео дня

Під час інтерв’ю респондентам ставилося таке запитання: "Як Ви знаєте, в Білорусі йдуть масові протести проти влади Лукашенка. Кого ви більше підтримує - тих, хто протестує, чи Лукашенка?".

За результатами опитування, 45,3% серед усіх українців підтримують протестувальників. Водночас Лукашенка підтримують 31,3% респондентів. Інші зазначили, що їм важко відповісти на це питання, або відмовилися відповідати.

"Якщо на заході і в центрі країни більше тих, хто підтримує протестувальників, то на півдні і сході – тих, хто підтримує Лукашенка", - йдеться в результатах опитування.

Найбільше свою підтримку Лукашенку висловлювали українці, які на президентських виборах підтримали Юрія Бойка – 71,4%, а на виборах до Верховної Ради партію Шарія – 71,2% та "Опозиційну платформу - за життя" – 66,8%.

Водночас білоруських протестувальників найбільше підтримали прихильники Петра Порошенка та партії "Європейська солідарність" – 81,1% та 80,1% відповідно.

Серед виборців президента Володимира Зеленського підтримку Лукашенку висловили 49,2%, протестувальникам – 28,3%, а серед прихильників "Слуги народу" – 48,7% та 29,9% відповідно.

Як проводилося опитування

Під час дослідження опитано 2000 тис. респондентів віком 18 років і старше методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%.

Що відбувається в Білорусі: хроніка