Шахтарі вимагатимуть підвищення зарплати та удосконалення трудового законодавства / фото УНІАН

Шахтарі з усіх державних шахт України мають намір 12 травня приїхати до Києва на безстрокову акцію протесту з вимогою підвищити зарплату і погасити заборгованість з оплати праці.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив член Комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних питань, голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець під час наради з новопризначеним міністром енергетики Германом Галущенком.

«12 травня шахтарі з усіх регіонів державних шахт приїдуть до Києва. Вони збираються приїхати на невизначений час для вирішення конкретних поставлених питань», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожНа шахті у Нововолинську сталася аварія, травмувалися дев'ять гірників

За його словами, основними вимогами гірників є погашення заборгованості із заробітної плати, яка становить 2 млрд грн, підвищення заробітної плати гірників, а також удосконалення трудового законодавства.

«Коли 12, 13, 14 травня й далі шахтарі будуть під Офісом президента, біля Кабміну, там питання стоятимуть дуже конкретні: як виживати шахтарським містам і родинам? Шахтарі ставлять питання щодо підвищення заробітної плати», - сказав Волинець.

Голова профспілки додав, що шахтарські протести проходитимуть у різних формах, вони будуть не лише в Києві, а й на регіональному рівні. Волинець допустив можливе проведення акцій протестів під землею в шахтах.

Що було до цього

  • 3 вересня гірники залізорудної шахти «Жовтнева» в Кривому Розі після нічної зміни відмовилися підніматися на поверхню. Вони оголосили акцію протесту з вимогою підвищити зарплату, звільнити менеджмент, повернути пільговий стаж за списками 1 і 2, а також припинити порушення при атестації. Страйк тривав півтора місяця.
  • У червні 2020 року шахтарі з різних регіонів України проводили безстрокову акцію протесту, на якій, серед іншого, вимагали погашення перед працівниками державних шахт заборгованості з виплати зарплати.