Повістку повинні вручати особисто в руки призовнику / скріншот

Буває, що представники ТЦК вручають повістки родичам. Але чи мають повістки силу, якщо їх не вручили особисто в руки призовнику? Відповідь на це питання в коментарі РБК-Україна дав адвокат і провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич.

Якщо представники ТЦК вручають повістки родичам, але при цьому чоловік не брав документ і не розписувався в його отриманні, то така повістка не зобов'язує до явки в ТЦК.

"Тому що у повістки є корінець, на якому має розписатися особа, яка його отримала. Корінець відривається і повертається в ТЦК. На основі цього у представників ТЦК з'являється інформація про те, що саме ця особа належним чином повідомлена. Якщо підтвердження повідомлення немає, то в такому випадку немає підстав застосовувати відповідальність за неявку", – говорить юрист.

Відео дня

Він уточнив, що родичі можуть не отримувати повістку, оскільки існує обов'язок вручення його особисто саме тій людині, чиє прізвище вказано в документі.

"Законодавством України не передбачено, щоб родичі якось передавали або, тим більше, отримували повістки замість військовозобов'язаного. Але такі випадки в моїй практиці були. Навіть двірники намагалися вручати повістки, передавали родичам", - розповів Маринич.

Хто може вручати повістки військовозобов'язаним українцям

  • Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкомати - УНІАН);
  • Органи місцевого самоврядування;
  • Керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі навчальних закладів.

Повістки можуть видати як за місцем проживання, так і на вулиці або робочому місці.

Вас також можуть зацікавити новини: