Фото ua.depositphotos.com

Експерти Національного сервісу Виробник.uа, який показує відео про створення продуктів, в ефірі 24 каналу розповіли про 3 найпопулярніших міфи про харчування. Перший міф - поширена думка про те, що мікрохвильова піч шкідлива для здоров'я.

Експерт-дослідник Виробник.uа Олександр Катунін пояснив, що мікрохвильова піч дійсно випромінює електромагнітні хвилі, але вони залишаються всередині печі. Вона обладнана спеціальними металевими перегородками, які не дозволяють хвилям вийти за межі печі.

Він додав, що двері обладнані спеціальною сіткою, тому їжа не стає менш корисною. Науково доведено: якщо продукт варити або смажити, він втратить більше поживних речовин, ніж під час приготування в мікрохвильовій печі.

Відео дня

"Більш того, якщо ми на великому вогні будемо смажити, наприклад, бекон, то нітрати, що містяться в беконі, утворюють нітрозаміни – канцерогенні сполуки. Якщо ж бекон готувати в мікрохвильовій печі, він буде практично безпечним. Тому це міф, що мікрохвильовка шкідлива", - пояснив експерт-дослідник Виробник.uа Олександр Катунін.

Міфи про користь супу і заморожені фрукти

Другий міф відомий нам ще з дитинства: суп потрібно їсти кожен день.

"Суп на овочевому або м'ясному бульйоні - це корисне блюдо, але як і багато інших страв, наприклад, овочевий бульйон. Ви можете взяти ті ж овочі, додати протягом дня рідини - і отримати той же ефект. У крем-суп додають загусники, вершки, борошно. І він вже стає не таким корисним. Тому подобається - їжте, не подобається - не мучте себе, переходьте до якихось інших страв, які теж є поживними", – порадила контент-фахівець Виробник.uа Олена Нестерчук.

Третій популярний міф: заморожені овочі, фрукти і ягоди обділені поживними речовинами. Експерт-дослідник Виробник.uа Олександр Катунін зазначив, що, наприклад, ягоди зазвичай збирають не на піку зрілості, тобто поживні речовини там просто не встигають утворюватися. Далі ягоди швидше за все обробляють легкою хімією, експортують невідомо скільки, і ось вони лежать на полицях супермаркетів або ринків. І за весь цей час кількість поживних речовин зменшується з кожним днем, додав він.

"Тобто, якщо ми в несезон з'їмо свіжу полуницю з супермаркету, в ній взагалі нічого не буде. Водночас для заморожування ягоди збирають на піку зрілості, їх миють, не обробляють хімією і відразу ж заморожують", – сказав Олександр Катунін.

Він запевнив, що поки ці заморожені плоди лежать, вони практично не втрачають поживні речовини. Тобто, якщо порівнювати свіжі овочі в сезон і заморожені, то, звичайно, краще вибирати свіжі в сезон. Але якщо йдеться про осінь або зиму, то заморожені плоди будуть набагато корисніше, ніж завезені звідкись.

Національний проект Виробник.uа вже працює в Україні. До нього приєднався ряд вітчизняних і міжнародних компаній. На сайті Виробник.uа можна подивитися відео з виробництва компаній-учасників, які показують, з чого і в яких умовах виробляють найпопулярніші продукти харчування і повсякденного споживання.

Головна мета проекту  - підвищити рівень споживчих знань українців і дати можливість виробникам довести, що вони пропонують покупцям дійсно безпечні і якісні продукти.

Нещодавно на продуктах виробників, які приєдналися до Національного проекту Виробник.uа, можна знайти відповідну позначку і спеціальний QR-код. Просканувавши його за допомогою смартфона, покупці потраплять на відповідне відео з виробництва цього продукту.