Соціологи з'ясували, що 13% молодих українців відчувають сором за Батьківщину / ілюстративне фото УНІАН

Третина молоді віком від 14 до 18 років відчувають гордість за Україну, а 13% – тільки сором.

Такі дані соціологічного опитування на тему: "Покоління молодих українців: життєві пріоритети, політична активність і соціальна пам’ять" оприлюднено на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Експерт, кандидат соціологічних наук (м. Одеса) Олена Фостачук зазначила, що велика частка опитаних (42%) відчувають суперечливі почуття до України – гордість і сором одночасно, 32% опитаних відчувають гордість за Україну і тільки 13% – сором.

Відео дня

За її словами, чим респонденти молодші, чим більш віддалені від столиці, тим менше гордості вони відчувають за країну, і, відповідно, навпаки.

Під час опитування визначався рівень поінформованості про політичні події в Україні та світі. Третина опитаних молодих людей (29%) повідомили, що політикою не цікавляться. Основним джерелом інформації про події у рівній мірі є форуми, блоги, соціальні мережі (38%), телебачення (37%), друзі, знайомі, родичі (35% від усіх опитаних).

Читайте такожБільшість українців віком 14-18 років, які хочуть виїхати за кордон, вибирають США та Європу – опитуванняМолоді люди досить зважено оцінюють рівень об'єктивності українських засобів масової інформації. Більш ніж половина опитаних (54%) вважають, що деякі українські засоби масової інформації (телебачення, радіо, газети) висвітлюють події, що відбуваються в Україні, об'єктивно, а деякі – ні.

Кількість тих, хто вважає, що ЗМІ висвітлюють події об'єктивно, і тих, хто вважає, що необ'єктивно, практично однакова: 14% і 15% відповідно.

Раніше стали відомі результати опитування на тему "Покоління молодих українців: життєві пріоритети, політична активність і соціальна пам’ять", які стосувалися війни на Донбасі.

Соціологи з'ясували, що 55% української молоді віком від 14 до 18 років вважає, що на Донбасі йде війна між Росією та Україною.

Опитування проводилося у квітні Соціологічним інформаційно-дослідницьким центром "Пульс" (м. Одеса) у партнерстві з Міжнародним експертним клубом (МЕК) (м. Київ). Було опитано 1 200 респондентів віком 14-18 років на всій території України (окрім Криму та непідконтрольних територій на сході України).