Адвокати просять, зокрема, заслухати нових свідків / фото УНІАН

Адвокати українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії засудили до 24 років ув'язнення у справі про загибель іноземних репортерів на Донбасі у травні 2014 року, подали до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на захисників нацгвардійця.

За їхніми словами, в основі нових доказів – висновки журналістського розслідування, що увійшли до фільму The wrong place про вищезгадану справу.

Відео дня

Читайте такожКурсантки, яких у Києві збив майор, відмовилися від компенсації (відео)

Зокрема, йдеться про кілька експериментів: один стосується візуального контролю з гори Карачун (позиції українських військ) на місці загибелі журналістів біля керамічного заводу, а інший – балістичного випробування щодо дальності стрілянини з різних видів зброї.

Відповідні дослідження за участю італійських експертів науково підтвердили, що Марків з Карачуна не міг розрізняти людські постаті біля керамічного заводу та цілитися і влучити у них на відстані близько 1,8 км з наявного у нього автомата АК-74.

Адвокати просять долучити до розгляду справи результати експериментів, використаних у фільмі, чи фрагмент фільму, а також заслухати нових свідків - учасників кінострічки (включно з експертами) і, в разі потреби, режисера-документаліста Крістіано Тінацці.

Захисники Марківа вкотре закликали суд провести розслідування на місці інциденту біля Слов’янська.

Водночас, як припускають адвокати, якщо суд долучить фільм з докладним картографічним зображення місцевості, то таке розслідування, можливо, й не знадобиться.

Зазначається, що додаткові докази до суду другої інстанції надають і адвокати Держави Україна. Їхній матеріал базується на результатах розслідування МВС. Вони також звертають увагу суду на звуковий слідчий експеримент, який засвідчив, що обстріл почався з боку проросійських бойовиків, а не з українських позицій, як це стверджують присяжні.

Читайте такожЗ матеріалів про вбивство Гонгадзе зникли слова Пукача про причетність Кучми і Литвина до цієї справи - адвокат

Захисники сподіваються, що нові доказові дані стануть додатковим матеріалом, щоб переконати апеляційний суд винести виправдувальний вирок Марківу.

Наразі матеріали вже скеровані до апеляційного суду, а суддя має вирішити, чи будуть ці докази долучені до розгляду справи.

Справа Марківа: що відомо

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова, що сталося 24 травня 2014 року під Слов'янськом.
  • За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також українця зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу був заблокований через пандемію COVID-19.
  • У травні 2020 року група експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та Київського політехнічного інституту провела в Слов’янську слідчі експерименти щодо обставин загибелі Роккеллі та Миронова. Слідчі дії довели невинуватість Марківа.
  • 3 липня президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте заявив, що розраховує на справедливе рішення апеляційного суду в Італії щодо Марківа та його якнайшвидше повернення на Батьківщину.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю, розгляд якої розпочнеться 29 вересня, сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.