За словами Венедіктової, у пріоритеті - завершення розгляду в суді першої інстанції справи щодо розстрілів 20 лютого / фото УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевнила, що цього року розслідування основних справ Майдану завершиться.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час виступу в парламенті.

"Обов'язок органів правопорядку та прокурорів - нарешті надати вичерпну відповідь на запитання суспільства, хто причетний до трагічних подій на Майдані: вбивств, викрадень, переслідувань, зловживань та перешкоджань мирним протестам... Торік суттєво активізовано цю роботу та втричі зросла кількість осіб, яким Офіс генерального прокурора повідомив про підозри", - зазначила генпрокурор.

Вона додала, що серед підозрюваних - 24 працівники органів внутрішніх справ, 3 прокурори, 5 суддів та 10 цивільних осіб.

Також, за словами Венедіктової, "збільшилася втричі кількість направлених до суду обвинувальних актів - стосовно 40 осіб".

Окрім того, було забезпечено підтримку публічного обвинувачення у судах у 100 справах Майдану за обвинуваченням близько 200 осіб.

"Серед перспектив на цей рік передусім завершення розгляду в суді першої інстанції справи щодо розстрілів 20 лютого 2014 року мирних протестувальників на вулиці Інститутській в столиці... Також я можу вас запевнити, що цьогоріч ми забезпечимо закінчення слідства в основних справах Майдану з тим, щоб кожен, хто вчинив злочин, поніс справедливе покарання", - сказала Венедіктова.

Розстріли на Майдані 

  • 18-20 лютого 2014 року на Майдані були розстріляні близько сотні протестувальників.
  • Після розстрілів на Майдані тодішній президент Віктор Янукович втік до Росії, вивозячи "нажите" майно і гроші вантажівками з резиденції в Межигір'ї.
  • Слідом за Януковичем до РФ виїхав тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров. Там же переховуються від українського правосуддя і силовики, які брали участь у вбивствах протестувальників.
  • Розслідування вбивств протестувальників на Майдані триває досі.
  • Напередодні сьомої річниці розстрілів на Майдані Верховна Рада ухвалила постанову, яка визначає Революцію Гідності одним з ключових моментів становлення української держави та виразником національної ідеї свободи.