Активіст Сергій Стерненко / фото УНІАН

Одеський апеляційний суд частково задовольнив клопотання адвокатів активіста Сергія Стерненка, скасувавши вирок суду першої інстанції у справі про викрадення антимайданівця Сергія Щербича та постановивши новий вирок.

Як передає кореспондент УНІАН, суд скасував звинувачення за ст. 187 Кримінального кодексу України – розбій. За цією статтею Стерненка виправдано.

Разом з тим його визнано винним за ст. 146 Кримінального кодексу – незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Однак у зв’язку зі спливом строку давності притягнення до відповідальності покарання за цією статтею до нього не застосовано.

Також суд визнав Стерненка винним за ст. 263 ККУ – незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами припасами або вибуховими речовинами. Мова йде про один патрон калібру 5,45 мм, який знайшли в активіста вдома під час обшуку. За цією статтею суд визначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі зі заміною відбування покарання на 1 рік умовного покарання.

Судді близько години виголошували новий вирок Стерненку та іншому обвинуваченому у справі Демчуку.

У вироку зазначено, суд ухвалив частково задовольнити апеляційні скарги Стерненка, Демчука та їх адвокатів.

Разом з тим суд задовольнив апеляційну скаргу заступника керівника Одеської обласної прокуратури про скасування вироку Приморського райсуду Одеси від 23 лютого стосовно Стерненка та Демчука в частині звільнення від покарання за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу.

«Скасувати вирок Приморського районного суду стосовно Стерненка та Демчука у кримінальному провадженні в частині звільнення Стерненка та Демчука від покарання за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу, ухвалити в цій частині новий вирок, яким Стерненку призначити покарання за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу у вигляді позбавлення волі на строк 5 років. Демчуку призначити покарання за ч. 2 ст. 146 ККУ у вигляді позбавлення волі на строк 5 років.

На підставі ч. 5 ст. 74, п. 3 ч. 1 ст.49 ККУ звільнити Стерненка та Демчука від призначеного покарання у зв’язку із закінченням строку давності», - сказано у документі.

В іншій частині вирок суду першої інстанції апеляційний суд залишив без змін.

Вирок суду набирає законної сили негайно після його проголошення і може бути оскаржений у касаційному порядку до Верховного суду протягом трьох місяців з дня проголошення.

По суті апеляційний суд зняв обвинувачення зі Стерненка та Демчука у вчиненні розбою, тобто нападі на потерпілого Щербича з метою заволодіння 300 грн.

Водночас апеляційний суд визнав винним та призначив Демчуку та Стерненку покарання за нібито незаконне позбавлення волі Щербича, але вони не відбуватимуть покарання через закінчення строку давності.

Також суд визнав винним Стерненка у зберіганні боєприпасу, за це він отримав три роки позбавлення волі зі іспитовим терміном в один рік.

Разом з тим апеляційний суд відкинув докази сторони обвинувачення про те, що стартовий пістолет та набої до нього, який також знайшли у Стерненка, є вогнепальною зброєю. Суд констатував, що експерт з цього приводу дав суперечливі висновки, а отже вони визнані неналежними доказами.

Як повідомив активіст у своєму Telegram-каналі, обвинувачення за статтею 146 ґрунтується виключно на показаннях потерпілої сторони.

«146 статтю по мені і Демчуку залишають, хоча строки давності по притягненню за нею минули. Це обвинувачення ґрунтується виключно на показаннях «потерпілого», які цим же судом були визнані суперечливими», - йдеться у повідомленні.

«За ч. 1 ст. 263 ККУ мене також визнають винним. Тобто стартовий шумовий пістолет суд вважає вогнепальною зброєю. Покарання за даною статтею передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років», - прокоментував Стерненко.

Згодом у Facebook Стерненко уточнив, що частину 1 статті 263 йому лишили не за стартовий пістолет, а за 1 патрон 5.45 калібру.

Читайте такожНа Банковій відбувся мітинг на підтримку Стерненка (фото)

Суд на Стерненком

  • 23 лютого Приморський райсуд Одеси призначив Стерненку й іншому фігуранту справи про викрадення учасника антимайдану Сергія Щербича – Руслану Демчуку покарання у вигляді позбавлення волі на 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна.
  • Стерненка визнали винним у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст.187 (розбій) та ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Покарання призначили за статтями 187 і 263, оскільки за ст.146 вже минув термін притягнення до кримінальної відповідальності.
  • Стерненка і Демчука взяли під варту в залі суду і відправили в СІЗО. 7 квітня Одеський апеляційний суд змінив їм запобіжні заходи з тримання під вартою на цілодобові домашні арешти.
  • 23 березня адвокати подали апеляцію на вирок Стерненку і Демчуку. 16 квітня почався розгляд апеляції на вирок.