Хоча Лиман спокійніше, ніж райони навколо нього, небезпека завжди поруч / Головне управління ДСНС в Донецькій області

Небагато жителів спустошеного східноукраїнського міста Лиман готуються до важкої зими, оскільки випадає сніг і падає температура.

Через більше року після того, як українські війська витіснили російські війська, які окупували Лиман на п'ять місяців, зараз доводиться боротися тільки за те, щоб зігрітися, пише Reuters.

"На електрику надії немає. Газу немає, електрика приходить і йде. Воно не залежить від людей, воно залежить від погоди", - сказав 63-річний Геннадій Бацак, сидячи перед простою дров'яною пічкою в його квартирі.

Відео дня

Піч виглядає абсолютно недоречно в квартирі Бацака, побудованої в кінці радянської епохи, але для більшості жителів міста це єдиний спосіб опалювати свої будинки протягом довгої і холодної зими, коли температура опускається набагато нижче нуля.

Мер Олександр Журавльов каже, що Лиман неможливо відновити, оскільки поблизу тривають бої, а жителі більшу частину часу проводять, закутавшись в пальто і "годуючи" свої печі.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року в місті проживало близько 20 000 осіб, повідомив мер Олександр Журавльов.

Місто було окуповане російськими військами в травні 2022 року, але в жовтні наступного року вони були витіснені в результаті блискавичного українського контрнаступу, який прорвав оборону Росії на півночі Лиману.

За словами Журавльова, в місті залишилося менше 5400 жителів, але майже 90% інфраструктури міста пошкоджено або знищено.

Ті, хто залишився або повернувся, в основному старші і кажуть, що не мають бажання залишати місце, де деякі з них прожили все своє життя. Деякі також називають високу орендну плату в інших частинах України причиною повернення.

"Я народився тут. Це моя батьківщина. Тут. Там інші люди живуть. Це їхня батьківщина. Але я тут з 1945 року і перебуваю тут досі", - сказав 78-річний Володимир Ткаченко, вказуючи на землю.

Він повернувся додому після того, як провів минулу зиму у відносній безпеці Дніпра. Єдиним джерелом тепла в його будинку є проста металева піч, в яку він повільно заштовхує дрова, зібрані гуманітарними волонтерами і складені в купи вздовж головних доріг Лиману.

Військові машини часто з ревом проїжджають по засніжених вулицях, порушуючи тишу міста. Вдалині чути обстріл. Хоча Лиман спокійніше, ніж райони навколо нього, небезпека завжди поруч. 

"Повертатися чи ні в Лиман - відповідальність кожного громадянина. Наш муніципалітет знаходиться в зоні активних бойових дій, і ми в даний час не можемо відремонтувати будинки або забезпечити повну безпеку", - сказав Журавльов.

Російські обстріли Лиману - деталі

8 липня російські окупанти обстріляли Лиман Донецької області з реактивних систем залпового вогню. В результаті обстрілу загинули дев'ять людей.

Вас також можуть зацікавити новини: