Кадр з виступу у харківському стендап-клубі / Скріншот

У харківському стендап-клубі Split Comedy було зафіксовано прояви антисемітизму у жартах коміків, які виступали.

Про це повідомляє Об'єднана єврейська община України, посилаючись на відвідувачку стендап-клубу Алісу Давидову.

Читайте такожМер Умані у листі до ОЄОУ спростував звинувачення в антисемітизмі

Відео дня

У ОЄОУ повідомили, що ведучий почав виступ із жарти зі словом «ж*д», що здивувало глядачів. Після конфлікту з глядачами на цьому ґрунті, коміки спеціально почали використовувати образливе для євреїв слово у своїх виступах.

Так, під час нового виступу одного з коміків звучали фрази «ж**и й***ні», «якщо в крані немає води, значить випили ж**и», «тупі бл**ь євреї», «ви дауни, б**ть, а не євреї» та інші.

Об'єднана єврейська община України заявила, що такі висловлювання представляють собою антисемітизм, тому що містять брехливі, нелюдські та такі, що ганьблять, стереотипні звинувачення щодо єврейського народу. Крім цього, в ОЄОУ пояснили, що слово «ж*д» у сучасній Україні  - образа й має негативний зміст, підкріплюючи стародавні неправдиві стереотипи про єврейський народ.

Юристи ОЄОУ угледіли у висловлюваннях коміків порушення статті 161 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на розпалювання расової, релігійної ворожнечі та ненависті, а також на приниження національної честі та гідності) і 173 Адміністративного кодексу України (нецензурну лайку й образливе чіпляння до громадян).

У ОЄОУ наголосили, що коміки не можуть виправдовуватися тим, що фрази вирвані з контексту, тому що подібні образливі висловлювання не можуть бути у жодному контексті, навіть у контексті гумору.

«У XXl столітті ЖИДИ не повинні ображатися...». Кордони і антисемітизм. Я дуже довго збиралася з силами, щоб написати цей пост і зізнаюся, що в мене дуже болить. Так вийшло, що єврейський народ дуже багато наковтався і ми багато терпимо. Нацистська Німеччина не стала такою в один день. До появи Гітлера і наслідків, які торкнулися кожної сім'ї, були роки побутового антисемітизму, який ми терпіли. Що і продовжуємо робити зараз. З мене вистачить, моїм мовчанням і ігноруванням ситуації кілька місяців, я заохочувала висміювання свого народу. У лютому ми з друзями пішли на відкритий мікрофон до STAND UP CLUB SPLIT . Ведучий вечора, відкриваючи захід, видав фразу: «я сподіваюся, що ви нормальна публіка, а не жиди якісь». Він мав на увазі, щоб глядачі не скупилися на оплески. Сказати, що ми були в шоці, нічого не сказати. Далі, він досить токсичний взаємодіяв з залом, він в той вечір вирішив спілкуватися тільки з нами чомусь і це вилилося в те, що я його послала (ні, не соромно). З цього дня почався цей конфлікт. У листуванні з Сергієм в Instagram, вони сказали, що ми їх образили розмовами. Так, ми розмовляли, коли виходив ведучий і спілкувався з нами. За це я приношу вибачення. Хлопці образилися і почали викладати відео з ось такими "жартами" (прикріпила нарізку до посту). Ні, це не гумор і його не повинно бути. Дуже багато померло людей з-за таких жартів. Ні ми (!), ні хто інший не має право таке говорити. За цим дуже велика відповідальність. Люди повинні розуміти межі і нести відповідальність за те, що говорять. Це НЕ нормально. Split comedy, якщо ви дійсно не розумієте, чому в 21 столітті жиди, ображаються на слово «жиди»», я готова з вами зустрітися і розповісти історію голокосту. Навіщо я це пишу: 1. Мені страшно, що безліч людей вважає, що такого гумору бути, я не хочу повторення історії. 2. Хочу, щоб ми перестали спускати, ігнорувати такі речі, тим самим заохочуючи їх. Мені боляче, що вони з таким матеріалом виступали в єврейському центрі. 3. Хочу, щоб хоч один чоловік подумав, що він говорить і викинув це сміття з лексикону. 4. Хочу публічного вибачення від хлопців і їх розуміння, що так не можна, не доводячи цю історію до суду. Я рішуче налаштована. Поки ми не почнемо говорити, люди не зрозуміють, що з нами так не можна! І я прошу вашої підтримки. #никогдабольше_антисемитизма

Опубліковано Alisa Davydova Понеділок, 3 серпня 2020 р.