Мають право на відстрочку військовозобов'язаних відправляють проходити ВВК / скріншот

В Україні є категорії людей, які мають право на відстрочку від мобілізації. Дізнатися, чи є ви в цьому переліку, ви можете, ознайомившись зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Адвокат Тарас Никифорчук у своєму YouTube-каналі розповів, що існує схема в ТЦК, при якій людина, яка має право на відстрочку, приходить у "військкомат", а її відправляють проходити військово-лікарську комісію (ВЛК). А після взагалі мобілізують.

"Згідно зі ст. 23 Закону "Про мобілізацію", наголошу, немає такого зобов'язання проходити якусь медичну комісію, якщо у вас є підстави для відстрочки", - наголосив адвокат. 

Він зазначив, що якщо ви направили в ТЦК документи, що підтверджують право на відстрочку, а відповіді так й не дочекалися, звертайтеся до вищого центру комплектування. Якщо і після цього вам не надають відстрочку - є для скарг Генштаб, Міноборони, правоохоронні органи.

"Я вважаю, якщо не видають ось цю відстрочку, це порушення", - наголосив адвокат Никифорчук.

Поради адвокатів щодо відстрочки від мобілізації

Раніше юрист Марія Звягінцева пояснювала, що повістки в Україні можуть вручати і військовозобов'язаним, які вже мають відстрочку, і людям з інвалідністю. Вони повинні з'явитися у військкомат і надати документи, що підтверджують, що вони мають відстрочку.

Адвокат Роман Сімутін зазначав, що ви можете отримати відстрочку у зв'язку з інвалідністю чоловіка або якщо батьки мають інвалідність 1 або 2 групи. При цьому ви повинні завчасно підготувати оригінали документів з копіями для ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: