Українське шкільне навчання за кордоном. Як бути родинам, що вимушено переїхали?

Після 24 лютого українські родини були вимушені повністю переформатувати своє життя. Тисячі дітей втратили доступ до освіти у своїх звичних навчальних закладах. Нова реальність змушує шукати альтернативні способи отримання освіти, в тому числі і за кордоном. Зберегти українську ідентичність у дітей та успішно навчатися за двома шкільними програмами допоможе дистанційна школа. Ми поспілкувалися з представниками першої та найбільшої дистанційної школи України "Оптіма" про особливості сучасної освіти для дітей.

Українські учні опинилися в надзвичайно складній ситуації. В багатьох країнах світу відвідування місцевих шкіл є обов’язковим для вимушених переселенців. Чи можливо поєднувати навчання в закордонній та українській школі?

– Відповідь – так, можливо. Навіть у довоєнний час ми мали учнів, які жили в інших країнах і отримували там місцеву освіту. Такі родини зазвичай обирали навчальний пакет "Екстерн", який передбачає освіту за індивідуальною траєкторією і не містить поточного контролю. Обов’язковою є лише одна контрольна робота з кожного предмета – річна. Тому екстерни успішно поєднували навчання у нас і за кордоном і досягали високих балів.

Відео дня
Українське шкільне навчання за кордоном. Як бути родинам, що вимушено переїхали?

Який навчальний пакет зараз найзручніший для українських родин, що були вимушені переїхати до інших країн?

– Ми з розумінням ставимось до тих умов, в яких опинилися учні та їхні батьки. Тому спеціально для українців за кордоном ми розробили навчальний пакет "Ми з України". Він орієнтований на тих дітей, які відвідують місцеві школи й отримають там знання з основних предметів, тому містить саме ті предмети, які дозволяють сформувати і зберегти українську ідентичність. До них належать українська мова, українська література (для початкової школи – читання), історія України (для початкової школи – ЯДС). В програму також входять неодмінні онлайн-уроки спілкування українською.

Чи зможуть учні отримати офіційний документ про освіту?      

– Можна обрати пакет із документами або без. Пакет з отриманням документів працює як програма "Подвійний диплом" – коли діти складають у нас тільки академрізницю, а решту оцінок ми перезараховуємо з місцевої школи, яку вони відвідують у країні проживання. Прочитати про це детальніше і зареєструватися можна за посиланням.

Ви можете врахувати оцінки, які були отримані учнями у закордонних школах?

– Так, цілком. Відповідно до Закону України "Про освіту" і наказу Міністерства освіти і науки України, "Оптіма" має повне право перезараховувати оцінки, отримані в інших навчальних закладах, в тому числі й іноземних.

Українське шкільне навчання за кордоном. Як бути родинам, що вимушено переїхали?

Отримати детальну консультацію запрошуємо за телефонами нашого контакт-центру: +38 (067) 333-91-87, +38 (099) 333-91-87.