Міністерство охорони здоров’я разом із Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією та ДСНС запускає експериментальний проект аеромедичної евакуації.

Він передбачає можливість терміново забирати пацієнтів у невідкладних станах, повідомляє голова МОЗ Віктор Ляшко.

"В екстреній медицині існує правило "золотої години". Це саме той проміжок часу, після травми чи іншого невідкладного стану, коли найбільший шанс врятувати пацієнта від смерті. Є незаперечний факт - чим раніше хворому буде надана медична допомога, тим більший шанс на порятунок його життя", - написав він у Facebook.

Відео дня

Згідно з експериментальним проєктом, диспетчер центру екстреної медичної допомоги може запросити аеромедичну евакуацію, яку здійснюватиме авіапарк Міністерства внутрішніх справ.

Ляшко також повідомив, що за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" у 2022-2023 роках передбачено створення гелікоптерних майданчиків у кожній обласній клінічній лікарні.

"Розвиток аеромедичної евакуації - це не тільки вдосконалення цивільної медичної допомоги, а й один із етапів реалізації Воєнно-медичної доктрини", - додав міністр охорони здоров’я.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що в рамках "Великого будівництва" у кожній області будуть створені лікарні нового формату, які не поступатимуться рівню провідних європейських клінік.