Великий Державний герб України буде використовуватися ексклюзивно / фото ua.depositphotos.com

Затверджений ексіз великого Державного герба України повинен використовуватися ексклюзивно найвищими органами держави.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики, співголова Організаційного комітету з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого державного герба України Олександр Ткаченко.

Як повідомили у прес-службі Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти, 7 жовтня відбулось перше засідання Оргкомітету, яке проводив Ткаченко.

Відео дня

На засіданні виникла дискусія щодо своєчасності проведення конкурсу, а також необхідності й раціональності суспільного обговорення до отримання ескізів на конкурс. Учасники заходу також висловили стурбованість щодо предмета використання Великого герба України. «Своєю чергою Олександр Ткаченко зазначив, що затверджений Великий герб України має використовуватися ексклюзивно найвищими органами держави та не має спричинити заміну паспортів громадянам України та інших документів, де використовується Малий герб України», - йдеться у повідомленні.

На засіданні призначили секретарем Оргкомітету Галину Григоренко - голову Держагентства з питань мистецтв та мистецької освіти. Також було затверджено програму та умови проведення конкурсу, положення про журі конкурсу і його персональний склад.

Читайте такожГолова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович: Великий герб мають лише колишні імперії. Україні він не потрібен

Великий Державний герб України: історія зі створенням і розробкою

30 вересня Кабінет міністрів на виконання доручення Верховної Ради прийняв рішення про проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного герба України. Було утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу. Співголовами Оргкомітету стали міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і міністр юстиції Денис Малюська.

До 1 листопада уряд повинен провести суспільне обговорення ескізу великого Державного герба України, а до 1 грудня встановити переможця і подати на розгляд ВР пропозиції, встановлені за результатами конкурсу.

Як відомо, в лютому 1992 року Верховна Рада постановою затвердила Державний герб незалежної України, який має статус малого герба - золотий Тризуб на синьому щиті.

Проводилося кілька конкурсів щодо великого герба, але вони були безрезультатними.

Відповідно до Конституції, «великий Державний герб України встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного герба України є Знак Княжої держави Володимира Великого (малий Державний герб України)».