Верховний суд "поставив крапку" у справі між Norden і українським морським агентом Старк Шиппінг / фото УНІАН

Верховним судом 8 лютого була поставлена крапка в спорі господарюючих суб'єктів, в якому провідний данський судновласник Norden звинуватив у систематичному шахрайстві і пред'явив позов на понад 2.5 млн грн до найбільшого українського морського агента Старк Шиппінг.

Цей кейс веде до масштабних змін на ринку агентських послуг і стане прикладом захисту своїх прав в Україні для міжнародних компаній, пишуть "Подробности".

Суперечка почалася влітку 2020 з публічної заяви топ-менеджера данської судноплавної компанії DS Norden, в якій та звинуватила українського морського агента Старк Шиппінг у фальсифікації рахунків від буксирних компаній, в результаті чого у Данців за 6 місяців 2020 на 10 суднозаходах в українських портах було вкрадено понад 80 тис дол США. Старк Шиппінг за підсумками 2019 року обслуговував понад 790 суднозаходів на вантажній базі найбільших українських та міжнародних гігантів: Bunge, Cargill, Kernel, Viterra, Vioil, MHP, Neptune Lines.

Відео дня

Це було не перше звинувачення Старк Шиппінг в шахрайстві, але вперше це зробили іноземці, висунувши звинувачення, що підпадають під статті КПК, ініціювавши одночасно господарський і кримінальний процес в Україні. Старк Шиппінг в Facebook розмістило коментарі 23 і 28 липня 2020, вказавши на підступи конкурентів. Компанії Cargill і Kernell вважали за краще припинити взаємини зі "Старк".

У липні 2020 року, в рамках кримінального провадження, звернувся до Нацполіції із заявою про шахрайство, Головне слідче управління НПУ порушило провадження щодо посадових осіб ТОВ Старк Шиппінг у частині 5 ст. 191 КК. Судновласник звернувся до суду в рамках господарського процесу, пред'являючи позов на більш ніж 80 тис дол США.

Через 5 місяців слідства в грудні 2020 ГСУ Нацполіції запросило директора Старк Шиппінг Царенка А. О., на вручення підозри, але той покинув країну і був оголошений в міжнародний розшук. Після повернення в Україну через майже 7 місяців за рішенням суду директор компанії був поміщений під домашній арешт, де і перебував під час слідчого процесу.

Потім, після передачі справи до суду, спочатку Генпрокуратура перекваліфікувала статтю зі 191 ч. 5 (шахрайство в особливо великих розмірах, групою осіб за попередньою змовою) передбачає від 8 до 12 років ув'язнення в ч. 2 ст. 367 (службова недбалість спричинила тяжкі наслідки) передбачає до 3 років позбавлення волі. А 20.09.2021 Печерський суд Києва виніс рішення, суть якого в тому, що Царенко будучи директором підприємства визнає факт незаконного заволодіння коштами данців "невстановленими особами його підприємства, коли він самоусунувся від управління підприємством". Суд "взяв до уваги каяття і комплекс пом'якшуючих обставин", і звільнив його від кримінальної відповідальності.

У рамках господарського процесу Верховний суд залишив у силі рішення Апеляційного суду Одеси, поставивши крапку в тяжбі визнавши факт шахрайства і зобов'язавши Старк Шиппінг повернути викрадені кошти разом з судовими зборами і витратами, пов'язаними з юридичним супроводом судновласників в Україні.

Таким чином, створено перший реальний прецедент, коли найбільший світовий судновласник зміг відстояти свої права, довести провину українського контрагента в українському суді, повернути вкрадені кошти і притягнути директора підприємства до відповідальності.