РФ продовжуєте викрадати дітей з України / фото ua.depositphotos.com

Україна вперше зафіксувала факт зміни імені й прізвища дитині, яку викрали з Херсона та всиновили громадяни Російської Федерації. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Мова йде про вивезення з Херсона 10-місячної Маргарити Прокопенко, яка перебувала у дитячому будинку під час окупації. Також з міста вивезли дворічного Іллю Ващенка, його доля наразі не відома, пише він у своєму Telegram-каналі

Лубінець каже, що опікун рідної сестри Маргарити хоче знайти дівчинку та оформити опіку над нею. "Маргарита має рідну шестирічну сестру та трирічного брата. Шестирічна сестра проживає з опікуном, а ось доля брата Маргарити не відома. Він, як і дівчинка, перебував у Херсоні. Тобто рідних сестру та брата розлучили росіяни", - додав він.

Відео дня

Обмудсмен зазначив, що за міжнародними та національними нормами для усиновлення української дитини іноземці мають отримати згоду від України, однак Росія насильно надає українським дітям своє громадянство.

"Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу - це геноцид! Таким чином, принаймні це вже є підставою для чергових ордерів! Міжнародна спільнота має відреагувати на воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених Росією дітей!" - підкреслив Лубінець.

Викрадення дітей з Херсона: що відомо

Нещодавно російські ЗМІ повідомили, що дружина лідера партії "Справедлива Росія" Сергія Миронова вивезла з окупованого міста на "обстеження" маленьких дівчинку та хлопчика.

Журналісти з'ясували, що взимку Маргариту удочерили, змінивши дитині ім'я і місце народження: тепер вона Марина Миронова з Подольська. 

Вас також можуть зацікавити новини: