Вимоги 'антитютюнового' закону можуть призвести до виходу з українського ринку великих платників податків – ЗМІ

Після початку повномасштабного вторгнення тютюнові компанії не можуть впровадити зміни у форму пачок цигарок, як цього вимагає законодавство. Виробник, що встановлює і налагоджує обладнання, не готовий відправляти своїх фахівців у країну, на території якої ведуться бойові дії, повідомляє РБК-Україна.

У своєму зверненні до президента асоціація "Укртютюн", яка представляє інтереси 4-х міжнародних тютюнових компаній, зазначає, що підготовка до виконання вимог закону потребує структурного технічного і технологічного оновлення виробничих потужностей.

"У зв’язку із воєнними діями, ракетними обстрілами всієї території України, руйнуваннями енергетичної і транспортної інфраструктури, виробники тютюнових виробів в Україні позбавлені можливості провести переоснащення своїх ліній, забезпечити доставку, встановлення, налагодження роботи, випробування необхідного обладнання", – наводить ЗМІ цитату із звернення.

Відео дня

Окрім неможливості доставити фахівців до підприємств, перебої у роботі виробництв через відключення електроенергії і регулярні обстріли також заважають переналаштуванню виробництва.

Всі ці компанії до повномасштабного вторгнення замовляли упаковку в одного виробника у місті Дергачі Харківській області – в компанії "Амкор". Її фабрика не працює з лютого 2022 року.

Таким чином, у тютюнових компаній виникла проблема з упаковкою, а тепер, згідно з новим законом, ще й змінилися вимоги до неї, додає видання.

Зараз тютюнові компанії почали закуповувати упаковку у різних постачальників в Європі, яким теж довелося терміново міняти своє обладнання.

"Але підприємства в ЄС через збільшене навантаження не завжди встигають надрукувати те, що ми замовили", – пояснює фахівець з виробництва однієї з тютюнових компаній.

Для вирішення проблеми "Укртютюн" пропонує відтермінування перехідного періоду щодо нової форми пачок сигарет та медичних попереджень на період війни.

"Якщо Україна втратить тютюнове виробництво, разом з ним вона втратить і валютну виручку (близько 50% сигарет українського виробництва зараз йде на експорт) та одного з найбільших платників податків", - резюмує ЗМІ, нагадавши, що чотири міжнародні тютюнові компанії, які поки працюють в Україні, входять у ТОП-20 платників податків.