Блогер популяризує українську мову / скріншот

Як наголошувати правильно слова та запам’ятовувати десятки синонімів. Це все знає Андрій Шимановський — блогер, який підкорив ТікТок своєю українською мовою.

Його аудиторія — небайдужі люди, які розуміють важливіcть літературних мовних норм у щоденному спілкуванні, та хочуть прокачати свою українську в простому ненав’язливому форматі. Місія Андрія Шимановського, як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", — допомогти своїй країні через щоденне покращення побутової української мови.

Його ролики у ТікТок допомагають запам'ятати не лише правильні наголоси, а й побороти росіянізми. Аби глядачі краще запам'ятовували матеріал, у своїх відеоуроках Шимановський і танцює, й співає. Його відео у ТікТок вже назбирали понад 15 млн лайків. Завдяки своїм мовним урокам він зібрав понад 4 млн грн для ЗСУ.

Андрій розповів, що під час повномасштабної війни його курс вже пройшли понад 15 тисяч людей. Він зізнається, що загалом просто поєднав свої акторські здібності та знання української мови. 

Як перейти на українську мову - прості поради

Блогер підкорив TikTok своєю українською: як вчити мову граючи (відео)

Шимановський переконаний, що не потрібно виправляти людей під час розмови чи листування, якщо вони про це не просять. Тому що це - порушення їхніх меж.

Раніше мовознавець Олександр Авраменко дав психологічні поради тим людям, які поступово переходять або планують перейти на українську мову.

5 лайфхаків, як перейти на українську

  • Почніть з етикетних формул. Вітайтеся, прощайтеся та дякуйте українською.
  • Розпочинайте спілкування "солов'їною" у колі знайомих.
  • Не бійтеся помилятися. 
  • Будьте впертими, затятими - і результат не забариться.
  • Смачно й щедро лайтеся українською у своєму колі.

Вас також можуть зацікавити новини: