Як отримати особі з інвалідністю відстрочку від мобілізації? / фото mil.in.ua

В адвоката Богдана Пересади запитали, чи може військовозобов'язаний з третьою групою інвалідності отримати відстрочку без проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та відвідування військкомату, або ж ТЦК.

У коментарі B2Bconsult правник пояснив, що людина з ІІІ групою інвалідності не підлягає мобілізації за ст. 23 Закону україни "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Таку категорію укранців можуть мобілізувати лише за їхньою згодою.

Пересада заявив, що про підставу для відстрочки від мобілізації військовозобов'язаний має повідомити військкомату - особисто з наданням документів або цінним листом з описом вкладення "Укрпоштою".

Відео дня

Адвокат нагадує, що ВЛК потрібно проходити раз на 5 років, але, як показує практика, ТЦК не оформлює відстрочку без проходження військово-лікарської комісії:

"Формально, ТЦК не захоче оформлювати вам відстрочку без проходження ВЛК, це така їхня позиція. Тобто поки не пройдете ВЛК, відстрочку не оформлять".

Тобто, підсумовує Пересада, оформити відстрочку без візиту до ТЦК та проходження ВЛК не вийде.

Мобілізація в Україні 2023

В Україні подовжили мобілізацію та воєнний стан до 18 серпня 2023 року. Саме тому роздача повісток триватиме, як і суперечки щодо деяких дій та повноважень військкоматів.

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи повинен обмежено придатний чоловік повторно проходити військово-лікарську комісію під час мобілізації в Україні.

Своєю чергою адвокат Роман Сімутін зазначав, що для отримання відстрочки ви повинні завчасно підготувати оригінали документів з копіями для ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: