З Авдіївки нарешті евакуювали ще двох дітей / фото dn.npu.gov.ua

З Авдіївки на Донеччині евакуювали родину з двома дітьми, яку близько півроку вмовляли виїхати із зони бойових дій.

Про це повідомила поліція Донецької області. Зазначається, що батьки не хотіли їхати з рідного міста, тому, ховаючись від поліції, переїхали на іншу адресу.

"Дворічний Єгор та 12-річна Арина - тепер у безпеці. Разом з мамою, татом і бабусею. У місті, за підрахунками поліції, залишається двоє дітей, ведеться робота щодо їх евакуації. Сім’я, яку нарешті вдалося евакуювати, мешкала біля промзони Авдіївки - місця, де протягом 9 років точаться бої, не стихають обстріли. Поліцейські постійно відвідували родину та пропонували евакуацію", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наполегливість правоохоронців, які ризикували життям заради порятунку дітей, переконала подружжя в необхідності виїзду. Зараз родина знайшла прихисток у Мирнограді та планує подальші дії.

Як розповів голова Авдіївської військово-цивільної адміністрації Віталій Барабаш, з міста вдалося евакуювати дворічного хлопчика та дівчинку, яка ходить у шостий клас школи, пише Еспресо. Вони перебувають у безпечнішому місці, але також на Донеччині.

"Щодо евакуації двох дітей - ми знали, що є дівчинка шестикласниця у місті. Шукали її. Потім волонтер Влад Маховський, який нам допомогає, написав мені дані цієї дівчинки. Він мені присилає фотографію, що є дворічний братик ще. Вони випадково натрапили на дітей. Одразу поїхали "Білі Янголи" і в суботу майже вночі вивезли після вмовлянь", - розповів Барабаш.

Очільник Авдіївської ВЦА додав, що в місті можуть залишатися ще двоє дітей, яких переховують батьки.

"На рахунок тих дітей, які лишаються в місті - хлопчина, якому трохи більше, ніж за місяць буде 18 років. Ми його шукаємо, будемо шукати і я впевнений, що вивеземо. Другий хлопчик - там шпигунські пристрасті. Батьки доводять, що дитину вивезли до якихось, на мій погляд, неіснуючих родичів, у яких немає ні прізвищ, ні конкретного місця проживання, ні телефонів. Ми розуміємо, що він у місті - пропрацьовуємо оточення, родичів. За останні кілька днів, мабуть, десь 300 адрес перевірено", - сказав Барабаш.

Нагадаємо, раніше в поліції заявили, що в Авдіївці правоохоронці розшукують чотирьох дітей, яких батьки переховують від примусової евакуації. Зазначається, що був випадок, коли сім’я підмовила мешканців цілої вулиці надати неправдиву інформацію - нібито вони разом із дитиною вже виїхали.

Примусова евакуація дітей - що відомо

Як повідомляв УНІАН, у березні Кабінет міністрів України схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Обов'язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається.

На початку квітня у 21 населеному пункті Донеччини було оголошено примусову евакуацію дітей. За даними ОВА, там досі проживають 126 неповнолітніх.

Станом на 1 березня голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомляв, що на території громад із активними бойовими діями перебуває щонайменше чотири тисячі дітей.

Вас також можуть зацікавити новини: