Експерт впевнений, що цей закон може призвести до деморалізації військових / колаж УНІАН, фото УНІАН

Новий закон про мобілізацію не вирішить проблем з комплектуванням війська і навіть може деморалізувати чинних військових. Про це в ефірі "Тема з Мосейчук" заявив політолог Ігор Рейтерович.

Зокрема, документ не вирішив питання ветеранів та демобілізації. 

"Є міф, що якщо їм дозволити демобілізуватися, то в один день, після 36 місяців, вони всі підуть. Це не так! Досвід всіх країн, про які згадували, та ж Хорватія - дуже показовий… Там коли люди мають таку перспективу - вони часто залишаються служити далі. Тому, що в них є розуміння, що до них з повагою ставляться", - сказав Ігор Рейтерович.

Він стверджує, що проблема не вирішена.

"І цей закон проблеми не вирішує. Військові про це прямо кажуть. Багато хто, якщо почитати, пишуть: ви прийняли закон, який порожній певною мірою. Ми не зберемо стільки людей, скільки би хотілося", - додав він.

Рейтерович звернув увагу на дивні пункти документу. Зокрема, електронний кабінет, який досі не готовий.

"Я з задоволенням його зареєструю, бо хочу розуміти, що там відбувається. Але там написано, що Кабмін буде його тільки створювати, два місяці розробляти, але за два місяці я повинен погодити свої дані", - сказав Рейтерович.

Експерт впевнений, що цей закон може призвести до деморалізації військових. 

"Вони прямо кажуть - нам треба розуміння перспективи. Ми її не отримали. Так не можна робити!", - додав він.

Закон про мобілізацію - деталі

Сьогодні Верховна рада України під час другого читання підтримала 283-а голосами нардепів законопроект про мобілізацію. Перед цим парламентарії підтримали вилучення з законопроекту норми про демобілізацію, яка була проголосована в першому читанні.

Президент Володимир Зеленський прокоментував схвалення Верховною Радою України нового закону про мобілізацію. Зокрема, у президента України запитали, чи новий закон про мобілізацію змусить українців, які виїхали за кордон, долучитися до Збройних сил України.

"По-перше, хотів би, щоби усі розуміли: у нас війна. І початок війни - це воєнний стан. Із запровадженням воєнного стану впроваджується мобілізація. Мобілізація йде, і згідно термінів відповідного законодавства, продовжувалась кожні три місяці українським парламентом. Постійно з початку війни. Нічого нового не існує", - сказав Зеленський.

Вас також можуть зацікавити новини: