Соціологи з'ясували, яких позицій дотримуються українці відносно розв'язання конфліктів щодо Криму та Донбасу / УНІАН

Більшість громадян України, які взяли участь у загальнонаціональному соціологічному дослідженні, вважають, що завершення конфлікту щодо Донбасу та Криму насамперед буде залежати від Російської Федерації.

Майже третина опитаних вказує, що конфлікт має вирішити Україна, про це свідчать результати дослідження "Ставлення українців до питань, пов’язаних із подоланням негативних наслідків збройного конфлікту в Україні", проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень на замовлення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим у співпраці з Центром прав людини ZMINA та за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

"Більшість українців (67,2% щодо ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей) та 64,5% щодо Криму) вважають, що завершення конфлікту насамперед буде залежати від Росії та її позиції. Близько третини вказують, що конфлікт повинен бути вирішений Україною (35,6% щодо ОРДЛО та 30,9% щодо Криму)", – з'ясували соціологи.

Відео дня

Читайте такожДослідники дізналися, скільки громадян готові покинути Україну (інфографіка)Значно менше людей, які сподіваються на зусилля європейських країн (14,0% щодо ОРДЛО та 11,7% щодо Криму) та США (16,8% та 14,0% відповідно).

Опитування проводилось з березня до квітня 2021 року.

Під час дослідження були опитані 10 тисяч респондентів методом особистого інтерв’ю. У кожній області та місті Києві опитані по 400 респондентів. 

Нагадаємо, у 2014 році Росія пішла на агресію проти України – захопила Крим та вдерлася на Донбас. Влада України вважає, що захоплені території потрібно повертати політико-дипломатичним шляхом.

Ще у 2018 році Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова провели опитування та з’ясували, що 65,8% українців проти "обміну" Криму на Донбас – не хочуть відмовитися від півострова заради припинення конфлікту на частині Луганської та Донецької областей.