Ілюстрація / REUTERS

В Організації Об’єднаних Націй просять українські засоби масової інформації не розголошувати особисті дані жертв сексуального насильства після зґвалтування поліцейськими жінки в Каґарлику.

Про це йдеться у заяві Моніторингової місії ООН з прав людини у соціальній мережі Facebook.

Зокрема, в місії звернули увагу, що ряд українських ЗМІ після побиття і зґвалтування дівчини у Каґарлику, опублікували ім’я жертви і одночасно оприлюднили її фотографію та описали риси її характеру та поведінки.

Відео дня

Читайте такожЗґвалтування жінки копами у Кагарлику: кількість підозрюваних може збільшитися

“Ми наголошуємо, що усі відповідні зацікавлені суб’єкти, в тому числі медіа, повинні дотримуватися підходу, який враховує інтереси жертви при висвітленні випадків сексуального насильства. Це передбачає уникнення повторного травмування та клеймування жертви, недопущення відтворення ґендерних стереотипів, таких як звинувачення самої жертви, і лише відкрито публікувати її особисті дані з її дозволу або свідомого погодження”, - зазначається у заяві.

При цьому, відповідно до Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою, до жертв треба ставитись зі співчуттям та повагою їхньої гідності.

“Публічне інформування про сексуальне насильство не має накладати додатковий тягар на жертву. Нечутливий підхід до таких випадків впливає на благополуччя жертв та їхніх сімей і може робити негативний вплив, змушуючи жертв утримуватися від повідомлення про таке насильство у майбутньому”, - додали у місії.

Неприпустимо розголошувати в медіа особисті дані жертв насильства, наголосили  в ООН.

Як повідомляв УНІАН, 24 травня до лікарні звернулася жінка 1994 року народження із заявою про побиття та зґвалтування. За її словами, до цього причетні співробітники поліції Кагарлика.

26 травня Голосіївський районний суд Києва взяв під варту без права внесення застави двох поліцейських із Кагарлика, підозрюваних у зґвалтуванні й побитті жінки у відділенні поліції.

Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив цих поліцейських, а також відсторонив від виконання службових обов’язків керівництво відділення та ухвалив рішення про розформування підрозділу і переатестацію всього особового складу цього відділення.

Досудове розслідування здійснює Державне бюро розслідувань.