Модульний будиночок у Херсонській області / скріншот

Перші 20 модульних будинків встановили у селі Посад-Покровське на Херсонщині. Від російських обстрілів там не вціліла жодна людська оселя, утім попри це місцеві щодень повертаються з евакуації. Тож легке каркасне житло - для багатьох справжній порятунок.

Який вигляд воно має, показали в сюжеті ТСН. З понад 900 будинків не вцілів жоден. Серед постраждалих осель майже половина вигоріла дотла. Рятують модульні будиночки, Україні їх надали шведські партнери. 

Такий будинок - з пластику, потім утеплюється мінеральною ватою, дошками й брезентом. Готові комплекти привозять у коробках, як великий конструктор, тож складати за інструкцією їх нескладно. Площа невелика, але тут може розміститися до 5 людей. Разом з будиночками у комплекті йде освітлення, обігрівач та вентилятор. А ще - ліжка та спальна білизна.

Усі, кому у процесі відбудови потрібен дах над головою, може його отримати. Доставили сюди 328 комплектів. Хоча дехто бере, але не використовує.

"Намет поставили, але він не треба, цей намет... Я взяв, кинув у гараж, нехай лежить. А що він тримає? Ось зараз мороз вдарить - все!" - бідкається один з місцевих мешканців.

Модульний будиночок зсередини / скріншот
Ліжко у модульному будиночку / скріншот

Модульне містечко у Львові

Раніше у Львові відкрили третє модульне містечко для вимушених переселенців. Хто і як тут живе, а також як війна змусила людей шукати кращої долі далеко від дому, детально розповідав УНІАН.

Модульні будиночки безкоштовно для вимушених переселенців Львова передав польський уряд за підтримки Міністерства розвитку громад та територій. А міська рада забезпечила містечка відповідними комунікаціями (вода, світло, каналізування), облаштувала побут та благоустрій, а також контролює, щоб такі містечка мали все потрібне для якісного життя – від прибирання території до гарантування безпеки. Загальна площа одного будиночка у містечку становить 15 кв. м.

Вас також можуть зацікавити новини: