Валерій Лобановський / Фото з архіву

Сьогодні, 6 січня, виповнюється 80 років з дня народження видатного українського тренера Валерія Лобановського.

З Лобановським пов'язана більшість значущих досягнень київського "Динамо" і українського футболу загалом. У цьому клубі він розкрився спочатку як яскравий гравець, а потім - і як великий Тренер, що назавжди вписав своє ім'я в історію світового футболу.

Київське "Динамо" під його керівництвом в 70-ті і 80-ті роки було одним із найсильніших футбольних клубів світу. Лобановський виховав цілу плеяду футбольних зірок. Три його вихованці - Олег Блохін, Ігор Бєланов і Андрій Шевченко - були удостоєні "Золотого м'яча" найкращому футболісту Європи.

Щороку на початку січня на Байкове кладовище у Києві, де розташована могила футбольного Метра, приходять родичі та друзі, колеги та однодумці, учні та просто шанувальники таланту Валерія Васильовича.

Крім того, біля входу на стадіон «Динамо», який носить ім'я великого тренера, сьогодні проходить мітинг пам'яті Валерія Лобановського.

 

В день 80-річчя з дня народження Лобановського про нього згадав заслужений майстер спорту, володар Кубка кубків і Суперкубка Європи у складі "Динамо", багаторазовий чемпіон СРСР Володимир Мунтян.

"Лобановський був різнобічним. Футбол він сприймав дійсно професійно, по-справжньому. Що стосується інших якостей, то про це, напевно, краще розповість його дружина Аделаїда Панкратіївна, яким він був у сімейному колі. Коли ми були не на тренувальних полях або під час матчів, Валерій Васильович був м'якою, іншою людиною. Загалом, про нього можна говорити тільки позитивне.

Безперечна повага до нього була у всіх. Причому, це стосується не тільки тренерської кар'єри, але і блискучої ігрової - чого варте тільки чемпіонство 1961 року разом з командою, в якій він був важливою ланкою разом з такими майстрами, як Каневський, Біба, Войнов, Базилевич та інші. Щодо Лобановського-тренера вже багато сказано, і все це свідчить про його здобутки і величезний внесок. Не даремно, поки ми будемо живі, будемо пам'ятати його і дякувати за те, що дав нам можливість стати по-справжньому заслуженими майстрами спорту", - зазначив Володимир Мунтян, якого цитує офіційний сайт ФК "Динамо".