Орфан Сананзаде - найкращий спортсмен України-2018 у неолімпійських видах спорту / Спортивний комітет України

У Києві на НСК "Олімпійський" відбулася урочиста церемонія "Зірки спортивного року-2018", на якій Спортивний комітет України традиційно щороку відзначає найкращих особистостей країни у неолімпійських видах спорту. Про це повідомляє УНІАН.

Нагороду найкращому дебютанту року отримав Олександр Бондарев, найтитулованіший український картингіст, який у свої 9 років зумів підкорити багато міжнародних стартів. У сезоні 2018 року Бондарев переміг у чемпіонаті Центральної та Східної Європи Rotax Max Challenge, в якому брали участь 60 пілотів з понад 20 країн світу. Крім того, юний українець дебютував у найпрестижнішій світовій картинговій Серії - WSK в Італії, де увійшов у п'ятірку найсильніших пілотів з-поміж майже 100 учасників.

Олександр Бондарев / Спортивний комітет України

Найкращою спортсменкою 2018 року стала підводна плавчиня Євгенія Олейнікова. На чемпіонаті світу-2018 з підводного плавання Євгенія виборола срібні нагороди на дистанціях 800 і 1500 метрів плавання в моноласті та золото в змішаній естафеті 4 по 2 кілометри.

Відео дня
Євгенія Олейнікова / Спортивний комітет України

Спортсменом року названо кікбоксера Орфана Сананзаде. Чемпіон Всесвітніх ігор у Вроцлаві-2017 знову підтвердив статус одного з найсильніших і найбільш видовищних бійців на планеті, ставши чемпіоном Європи-2018 з кікбоксингу ВАКО. Успіхи українця відзначили на найвищому міжнародному рівні. Сананзаде посів третє місце у конкурсі IWGA на звання найкращого спортсмена світу з неолімпійських видів спорту.

Командою року стала жіноча збірна України з шахів – срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади. Команда у складі Ганни та Марії Музичук, Наталії Жукової, Ганни Ушеніної та Юлії Осьмак на 28-й жіночій шаховій олімпіаді виграла 7 матчів, 4 рази зіграла внічию та не зазнала жодної поразки.

У номінації «Тренер року» нагороду отримав Андрій Коваль – викладач з ушу. Він працює головним тренером юніорської збірної України з ушу-таолу, яка у 2018 році виборола дві золоті медалі на чемпіонаті світу в командному розділі дуйлянь.

За соціальну ініціативу року нагородили волонтерський проект «Джуніор Зет».

Зірок спортивного року привітали віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич.

Президент СКУ Ілля Шевляк / Спортивний комітет України