фото прес-служби ТОДА

Президент України Петро Порошенко у Тернополі передав митрополиту Тернопільско-Зборівської єпархії УГКЦ Василію Семенюку сертифікат на приміщення колишнього монастирського комплексу, яке після добудови обласного архіву повернули у власність єпархії.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний сертифікат Порошекно вручив єпарху після молебню за мир, який відбувся у кафедральному соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці.

«Велика честь бути у цьому храмі з такої нагоди. Я вдячний УГКЦ і православній церкві за допомогу. За допомогу українським бійцям, яку проводять капелани на передовій на сході України, за ваші молитви за мир в Україні, за збереження держави. Довго велися розмови про переведення у Тернополі архіву в нове приміщення. І ось інвестиції державні, інвестиції обласні призвели до того, що відбувається те, про що ми говорили, чого чекало не одне покоління», – сказав Порошенко, вручаючи Семенюку сертифікат на приміщення.

Відео дня
фото прес-служби ТОДА

У будівлі колишнього монастиря, який діяв одразу при кафедральному соборі, до кінця минулого тижня працював обласний архів. Нове приміщення для архіву почали будувати ще у 1991 році. Цього року його нарешті здали в експлуатацію.

«Ми 30 років чекали на цю подію. У  1991 патіарх Любачівський дав 30 тис. доларів на завершення будівництва. Днями ми освятили нове приміщення архіву. Я вдячний керівнику області Степан Барні, дякую вам, Президенте, за сприяння і за те, що відновилася справедливість», – сказав архієпископ Василій.

Він також додав, що напередодні виборів церква теж займає активну позицію, закликавши прихожан прийти на вибори, виразити своє волевиявлення і тим самим продемонструвавши готовність до відповідальності за особисте майбутнє.