фото Тернопільська ОДА

На Тернопільщині за 4,7 млн грн відремонтували очисні споруди в Почаєві, які були збудовані ще у 1966 року, вже давно вийшли з ладу і не виконували своєї функції.

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації під час відкриття об’єкту голова Тернопільської ОДА Степан Барна наголосив, що наявність чистої води залишається однією із ключових проблем регіону, тому її вирішенню приділяється особлива увага.

Читайте такожНа Тернопільщині взялися за вирішення проблеми, якою не займалися років 20

«Треба ремонтувати, будувати те, що потрібне людям для повсякденного життя. Щоб воно було комфортним і відчувалося, що ми живемо у XXI столітті. Претендуючи на чисту воду, яку дарує природа, ми так само маємо дбати, щоб і повертати її чистою. Проблема очисних споруд існує по всій області. Але за останні два роки нам вдалося її вирішити у Шумську, Збаражі, Микулинцях, сьогодні тут у Почаєві, днями – у Підгайцях, також працюємо над цим у Товстому та Бережанах», – сказав Барна.

Він нагадав, що ще рік тому всі нечистоти з Почаєва зливалися у річку Іква.

«Підтоплювало також Старий Тараш нечистотами. Тому відсутність очисних споруд у Почаєві була серйозною екологічною проблемою. Але спільними зусиллями органів державної влади та місцевого самоврядування ми її вирішили. З Фонду регіонального розвитку на цей об’єкт було спрямовано понад 4 млн грн на здійснення будівельних робіт, а співфінансування від Почаївської громади склало близько 700 тис. грн», – зазначив Барна.

За даними міського голови Почаєва Василя Бойка, потужність очисних споруд складає 200 м куб. на добу. На даний час проводяться пуско-налагоджувальні роботи. Ефективність очистки господарсько-побутових стічних вод при застосуванні запроектованої технології складає 87-99%.

Технологія очистки господарсько-побутових стічних вод базується на використанні механічних (проціджування, відстоювання) та біологічних (аеробне окислення) методів. Розділення активного мулу від очищеної води здійснюється у відстійнику. Для знезараження патогенних бактерій, що залишаються в очищених стічних водах, і зменшення таким чином небезпеки зараження води водойм здійснюється знезараження гіпохлоритом натрію у контактному резервуарі. Очищена і знезаражена вода відводиться у р. Іква.

На даний час Почаївська міська рада працює над виготовленням проектно-кошторисної документації на ІІ чергу очисних споруд, яка планується реалізуватися у 2018 році.