Иллюстрация / REUTERS REUTERS

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) дали рекомендації громадянам України, які планують здійснити поїздку до Китаю або вже перебувають на території цієї країни, у зв’язку з поширенням захворювання, викликаного новим типом коронавірусу (2019-nCoV).

Читайте такожГрип 2020: причини виникнення, симптоми, лікування та профілактика хвороби (відео)

Відповідні поради, оприлюднені прес-службою українського зовнішньополітичного відомства.

Так, у МЗС радять при плануванні подорожі до КНР чи всередині країни уточнювати актуальну епідеміологічну ситуацію в регіоні відвідання й утримуватись від поїздки до міста Ухань (провінція Хубей), в якому є найбільший ризик зараження.

Серед порад - вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу; уникати контакту з тваринами (живими або мертвими), відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо; не контактувати з людьми з ознаками респіраторних захворювань; використовувати спеціальні маски для захисту органів дихання; мити руки із засобами гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед прийомом продуктів харчування; користуватись антисептичними засобами на спиртовій основі.

У разі симптомів, схожих на грип чи ГРВІ, мінімізувати контакти з іншими людьми й невідкладно звернутися до медичного закладу.

У МЗС просять громадян України відстежувати інформацію на сайтах Посольства України в КНР (https://china.mfa.gov.ua/ua) та МЗС України (https://mfa.gov.ua/ua), дотримуватись рекомендацій місцевих органів влади.

У разі виникнення обставин, що вимагають негайного консульського реагування, українців просять невідкладно звертатися за номерами «гарячих ліній» до Посольства України в КНР (+8613701230647), або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: + 38 044 238 16 57, адреса електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, кількість загиблих від коронавірусу в Китаї, за останніми даними, зросла до 17 осіб.

Про спалах пневмонії невідомого походження у місті Ухань влада Китаю повідомила у кінці грудня. Попередньо встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу - 2019-nCoV.

Вже офіційно підтверджено, що вірус передається від людини до людини.