13 грудня у церкві пройде перша служба / фото УНІАН

У грудні цього року після майже п’яти років реставраційних робіт Андріївська церква стане доступною для відвідувачів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики, відкриття відбудеться онлайн 12 грудня, а 13 грудня - у церкві пройде перша служба.

Читайте такожВсередині Андріївської церкви: як проходить велика реконструкція одного з найкрасивіших храмів Києва (фоторепортаж)

Відео дня

«Повністю відреставровано весь живопис, ікони та іконостас, почищено ліпнину й відшліфовано підлогу. Замінено інженерні мережі, проведені нові системи освітлення, опалення, подачі повітря, вікна. До речі, автентичний колір стін 18 століття завдяки комп’ютерному аналізу допомогли віднайти німецькі технологи. А перед затвердженням фінального кольору та пофарбуванням було зроблено 36 тестових викрасок», - зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він також підкреслив, що метою реставрації стало розкрити первісні рішення і бачення архітектора Франческо Бартоломео Растреллі, 320-та річниця з народження якого відзначається у цьому році.

Андріївська церква: що про неї відомо

  • Андріївська церква – пам’ятка історії, мистецтва і архітектурна перлина Києва.
  • Перша церква, згідно з історичними джерелами, була зведена на цьому пагорбі ще в XIII столітті та проіснувала майже 500 років. Згодом на її місці була споруджена дерев'яна церква, яка згоріла під час пожежі в кінці XVII століття.
  • Сучасну Андріївську церкву почали будувати у 1747 році на замовлення імператриці Єлизавети – дочки Петра І. Церква споруджувалась довгі 15 років,
  • 165 років Андріївська церква працювала як звичайна діюча церква – аж до 1932-го, коли за рішенням радянського уряду в ній було припинено богослужіння.
  • Висота церкви становить майже 50 м. Вона побудована в стилі бароко, для якого характерні парадність, багатство декору, яскраве контрастне фарбування стін і велика кількість позолоти.
  • Нескінченні ремонти і реставрації кардинально не змінили зовнішній вигляд Андріївської церкви