Гогольфест 2020 у Дніпрі / скріншот з відео facebook.com/gogolfest.org

У Дніпрі 2-4 жовтня 2020 року пройшов черговий етап фестивалю сучасного мистецтва Гогольфест, який цього року довелося провести в умовах пандемії. Для цього організаторам довелося шукати особливі місця, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожДо Херсона вирушив потяг з учасниками фестивалю ГогольFest (фото, відео)

Так, ввечері на баржі, що курсувала за кількасот метрів від берега, влаштували світло-музичний концерт. Головною родзинкою вечора тут став живий виступ відомого українського етно-гурту "ДахаБраха", учасників якого розмістили у спеціальній кулеподібній конструкції з куполом - щоб захистити музикантів та апаратуру від дощу та вітру. Глядачі дивилися концерт з набережної із дотриманням соціальної дистанції.

Будівлю річкового порту також перевтілили спеціально до Гогольфесту - на ній розмістили прожектори та влаштували світлове шоу. Всередині порту тим часом розмістили різномантіні інсталяції від українських митців. При цьому будівля аеропорту наскрізь продувається вітром, тож організатори впевнені, що це також допомагало протистояти розповсюдженню коронавірусу. 

Також в рамках GogolFest у Дніпрі представили нову незвичайну оперу зі смартфонами "Про що мовчав Заратустра" за текстами філософського роману "Так казав Заратустра" німецького мислителя Фрідріха Ніцше. Опера проходила у темряві, а світло йшло лише від мобільних телефонів.

Що таке ГогольFest

  • ГогольFest - це щорічний мультидисциплінарний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва, що поєднує театр, музику, перфоманс, кіно, літературу, візуальне мистецство і освітню програму. 
  • ГогольFest засновано у 2007 році завдяки приватній ініціативі режисера та керівника Центру сучасного мистецтва "Дах" Владислава Троїцького. 
  • З 2007 по 2017 року ГогольFest проходив у Києві - спочатку у "Мистецькому Арсеналі", потім на кіностудії Довженка, у приміщенні покинутого заводу на Видубичах та на ВДНГ. 
  • У 2019 році Гогольфест пройшов у Маріуполі та у Вінниці, а у 2020 році продовжив мандрувати. Спочатку фестиваль мав відбутися навесні вперше в Одесі, втретє у Маріуполі та ще в кількох містах. Однак через карантин його перенесли на осінь - до Херсона, Фастова, Дніпра та ще одного поки неназваного міста.

Інші новини культури та туризму