19 травня відбулося засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія, присвячене спільному для усіх слов’янських країн святу - Дню слов’янської писемності і культури, яке відзначається щорічно 24 травня в День святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – авторів слов’янської абетки, що відіграли видатну роль у розвитку і становленні слов'янської письменності, літератури і культури. У Болгарії воно має назву День болгарської освіти, культури та слов’янської писемності та є національним святом.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, у ході засідання були розглянуті й інші питання, зокрема, члени групи дружби зосередились на необхідності вжиття додаткових заходів, спрямованих на активізацію туризму між Україною і Республікою Болгарія.

Станом на сьогодні Республіка Болгарія є однією з небагатьох країн світу, яка відкрита і радо вітає українських туристів. Українські громадяни входять до списку найчисельніших туристів, які відвідують Болгарію.

Відео дня

«Ми глибоко переконані в необхідності активізації туризму між Україною і Болгарією та радо вітаємо ініціативу Міністерства охорони здоров'я цієї країни, згідно з якою українські туристи можуть зараз подорожувати за умови негативного ПЛР-тесту чи експрес-тесту на наявність антигена. Крім того, уже зараз Болгарія готова визнавати сертифікати вакцинації, які незабаром будуть запроваджені Урядом. У той же час, пандемія змушує нас до пошуку нових форм співробітництва, зокрема, у сфері туризму», - зазначила співголова депутатської групи, народний депутат України Тетяна Плачкова.

З цією метою депутатська група прийняла рішення про звернення до Прем'єр-міністрів України та Республіки Болгарія з пропозицією віднайти можливість для розширення транспортного сполучення між двома державами, у тому числі через збільшення регулярних і чартерних рейсів. Крім того, у зверненні йтиметься про подальшу лібералізацію правил перетину кордону для громадян обох країн з обов’язковим дотриманням правил безпеки під час пандемії COVID-19.

Також на засіданні члени депутатської групи прийняли рішення про звернення до Міністра внутрішніх справ України про необхідність його особистого контролю за ходом досудового розслідування умисного пошкодження меморіального комплексу «Хану Кубрату» на Полтавщині.

«Україна має продемонструвати невідворотність покарання за подібні ганебні вчинки», - наголосили учасники засідання.

Систематичні засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія свідчать про незмінно дружні відносини між двома країнами та націлені на їх поглиблення.