Фінляндія тестуватиме мандрівників на коронавірус / фото REUTERS

Фінляндія санкціонує запровадження обов'язкового тестування на коронавірус і карантин для мандрівників, що прибувають з країн з "високим ризиком" захворюваності.

Читайте такожУкраїна оновила "коронавірусні" списки країн: в "червоній зоні" опинилися Польща та Греція

Про це повідомляє Reuters з посиланням на відповідального міністра Кристу Кіуру.

Відео дня

Ця заява була зроблена після того, як у 24 з 157 пасажирів, що прибули рейсом зі Скоп'є в Північній Македонії в Турку у Фінляндії 8 серпня 2020 року, виявили позитивний результат на COVID-19 після добровільних тестів.

Як уточнює The New York Times, добровільне тестування було організовано в аеропорту Турку для всіх пасажирів, які прибувають рейсом зі Скоп'є, після того, як влада простежила рейси з Північної Македонії та Румунії як два основних джерела недавніх нових випадків виялення коронавірусних інфекцій в Фінляндії.

При цьому в самій Фінляндії минулого тижня було завіксіровано 2,3 "внутрішніх" випадків інфікування коронавірусом на 100 000 жителів протягом 7 днів.

Тепер обов'язковий двотижневий карантин і можливий тест на коронавірус методом випадкового вибору після прибуття до Фінляндії будуть застосовуватися до всіх, хто прибуває з країн з більш ніж 8-10 новими випадками COVID-19 на 100 000 жителів протягом останніх 14 днів, заявила влада Фінляндії.

Наразі це правило застосовується до більшості країн, за винятком 25 країн, таких як Італія, Японія, Греція та Норвегія, де рівень інфікування залишається низьким.

Водночас авіакомпанії будуть зобов'язані інформувати своїх пасажирів, що вони можуть бути піддані обов'язковому тесту на коронавірус після прибуття до Фінляндії.

Недотримання двотижневого карантину буде каратися позбавленням волі на строк до трьох місяців або штрафом.

Як уточнює міністр, нові правила планують запровадити якомога швидше, але для цього ще потрібно офіційне схвалення.

Кому з українців дозволено в'їзд до Фінляндії / фото tripadvisor.mfa.gov.ua

Відзначимо, що на даний момент, як свідчать дані інтерактивної карти від МЗС України, в'їзд до Фінляндії дозволений тільки тим громадянам України, які: є родичами громадян Фінляндської Республіки; є родичами громадян країн-учасниць Шенгенської угоди або країн ЄС, за умови наявності дозволу на проживання в Фінляндській Республіці; мають посвідку на проживання в Фінляндській Республіці; є сезонними працівниками, за умови внесення до спеціального списку.