Безпека авіаперельотів в умовах пандемії коронавірусу / ілюстрація REUTERS

Авіакомпанії British Airways (Великобританія) і Lufthansa (Німеччина) стали першими двома авіакомпаніями в світі, яким було присвоєно рейтинг безпеки в умовах пандемії коронавірусу.

Читайте такожЕксперти оцінили, чи безпечно користуватися літаками в умовах пандемії

Як пише The Independent, впливова британська приватна консалтингова компанія Skytrax, яка спеціалізується на вивченні якості послуг, що надаються різними авіакомпаніями та аеропортами відповідно до суворих критеріїв, запровадила нову категорію оцінювання – рейтинг безпеки авіакомпаній в умовах пандемії COVID-19. Новий рейтинг аналізує політику перевізників у контексті запобігання поширенню коронавірусу.

Відео дня

Відзначається, що обидві авіакомпанії отримали рейтинг «чотири зірки» з можливих п'яти зірок. Зокрема, вони оцінювалися на предмет ефективності та послідовності вжитих ними заходів гігієни та безпеки, а також потенційного ризику для пасажирів в аеропорту та салоні літака.

Рейтинг British Airways був заснований на її роботі в Терміналі 5 лондонського аеропорту Хітроу, тоді як Lufthansa оцінювалася за рейсами з Терміналу 1 аеропорту Франкфурта-на-Майні.

Критерії оцінки авіакомпаній на безпеку в умовах пандемії COVID-19

  • Щоб отримати чотири зірки, авіакомпанія має досягти високого рівня чистоти на борту свого літака, використовуючи такі методи, як УФ-дезінфекція та масові дезінфікуючі процедури.
  • Бортове харчування також має бути адаптоване, зі зменшенням контактної доставки і посиленням заходів безпеки харчових продуктів.
  • У зонах аеропорту, що обслуговуються авіакомпанією, повинні бути забезпечені наявність безконтактних технологій і дотримання соціальної дистанції під час реєстрації, посадки і прибуття.

У рамках свого аудиту Skytrax використовує ATP-тестування - процес швидкого вимірювання активно зростаючих мікроорганізмів - для вимірювання забруднення на поверхнях з високим рівнем дотику в аеропорту і салоні літака.

Крім того, компанія проконсультувалася з контрольним списком стандартів безпеки від Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щоб розробити свій власний контрольний список і систему оцінок безпеки польотів.

Надалі Skytrax планує поширити свій рейтинг безпеки польотів серед європейських перевізників, потім переключити свою увагу на авіакомпанії на Близькому Сході і в Південній Америці, а також почати оцінку в Азії і Північній Америці наприкінці цього року.

Інші новини по темі