Екс-заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг / фото УНІАН

Мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні може поширитися на Чорноморсько-Азовський регіон в разі, якщо відповідне рішення буде прийнято Постійною радою ОБСЄ.

Про це розповів екс-заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, пише "Новое время".

"Для розширення мандату місії треба провести обговорення цього питання Постійною радою ОБСЄ, і ці дебати треба буде провести. Якщо буде подана ця пропозиція, вони будуть проведені під час засідання Ради у Відні", - зазначив він.

Відео дня

За словами Хуга, якщо відповідна пропозиція буде винесена на порядок денний Постійної ради ОБСЄ, 57 державам-членам ОБСЄ буде необхідно досягти консенсусу щодо розширення мандату моніторингової місії.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує здійснити новий прохід своїх військових кораблів через Керченську протоку з залученням міжнародних партнерів. Серед них він назвав і представників місії ОБСЄ.

Читайте такожВолкер не виключає додаткових санкцій проти РФ через агресію в Азовському морі

"Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того щоб довести всьому світу, що Україна і її моряки не порушують ніяких законів і міжнародних правил", - сказав Турчинов.

Нагадаємо, вранці 25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні діїпроти трьох кораблів ВМС ЗС України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Внаслідок тарану прикордонного корабля РФ було пошкоджено буксир ВМС України.

У Федеральній службі безпеки РФ звинуватили українську сторону в "небезпечних маневрах" під час заходу в "закриту акваторію територіального моря РФ". Україна відкидає ці звинувачення, заявляючи, що судна діяли в рамках закону.

В цей же день українські кораблі були обстріляні і захоплені російським спецназом. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків. Зараз Росія "судить" 24 українських моряків.