Постраждалі будівлі ніхто і не думає відновлювати / "Донецькі новини"

Житель непідконтрольного української влади Донецька Ігор Полтовець продемонстрував, як зараз виглядає Київський проспект, який з центру міста веде до підірваного в січні 2015 року Путиловскому мосту. Цей район піддавався масовим обстрілам у 2014-2015 роках, але досі їхні наслідки не ліквідовані.

Про це повідомляють "Донецкие новости".

Відео дня

«Відновний фонд Донецька у нас працює, звичайно, просто "чудово". Ви бачите, людям повідривало балкони, розбиті шибки. А до центру міста тут, в принципі, 7 хвилин на машині», – підкреслює Полтавець, демонструючи одну з постраждалих в результаті обстрілу багатоповерхівок, розташовану на початку проспекту.

На «Гілці» він зупинився біля будівлі колишньої мережі побутової техніки Comfy. «Плитка поотваливалась. Зараз це вже не Comfy», – коментує блогер, зачитуючи на вхідних дверях оголошення, що магазин виїхав в кінці 2016 року.

Читайте такожВ мережі показали фото знищених на Донбасі бойовиків на прізвисько "Молла" і "Шизик-Басс"

Зараз будівля раніше популярної в Донецьку торговельної мережі використовується «під оголошення», через які донеччанам пропонують оформити електронний пропуск для перетину лінії розмежування, відновити українські пенсії та виплати, послуги пасажирських перевезень як на підконтрольні території Україні, так і в Росії.

Будинки в районі Київського райвиконкому досі стоять «забиті фанерою», «балкони – без скла, поламані рами». Але вже традиційно для постраждалих будівель – тут все одно висить прапор «ДНР». При цьому Полтавець зазначає, що життя на цій частині Київського проспекту триває, працюють деякі магазинчики, в уцілілих будинках живуть донеччани. «Багато чого не знімаю, багато не показую, але ось старі будинки – "сталінки", 4-поверхівки – всі побиті, у всіх вікна забиті. Дісталося цього району», – додає він.

Зупинка «Поліграфічна». Будівля видавництва «Радянська Донеччина», в якому в мирний час розташовувалася друкарня і редакції багатьох ЗМІ Донецька та області, також сильно постраждало в 2014-2015 рр. Зараз на початкових поверхах замінили вікна, вибуховою хвилею вибиті, але верхня частина поки так і залишається ушкодженою. «Дрантя стирчить, без скла, без нічого. Ось це знаходиться в такому стані – вбите, занедбаний і нікому не потрібне. Тут також встановлено пам'ятник – пам'яті журналістів республіки», – описує блогер.

З 2014 року «жива частина району закінчується на перетині Київського Партизанського проспектів. «Зараз це кінцева зупинка маршруток, далі громадський транспорт не йде, тут він розвертається і відстоюється. Це – риса, тут вечорами закінчують горіти ліхтарі. Звичайно, люди живуть і далі, але...», – коментує блогер, показуючи ситуацію біля зупинки «Партизанський проспект».

«Попереду – Путилівський міст. У 2015 році прорвалися декілька танків Збройних сил України, і тими, хто тут стояв на блокпосту, було прийнято рішення підірвати міст, щоб танки не пішли далі в місто. Поруч – лікарня, але вона не працює, т. к. це зона, що осбрілюється, там в даху просто дірки. Даху немає», – йде у напрямку до мосту Полтавець, демонструючи пошкоджені будинки.

«У дворах дві спалені машини стоять. Просто спалені – один каркас. Але я їх не знімав», – уточнює блогер.

Як повідомляв УНІАН, у мережі показали пусті полиці в магазині Донецька.