Бухарєв підкреслив, що у 2014 році Турчинов віддав всі необхідні накази на відкриття вогню / фото УНІАН

Українські військовослужбовці можуть стріляти по ворогах, не чекаючи наказу.

Про це заявив новопризначений голова Служби зовнішньої розвідки Владислав Бухарєв в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", коментуючи події на Донбасі у 2014 році.

"Смішно зараз чути, коли хтось скаржиться, що "(колишній в. о. президента України Олександр) Турчинов не дав команду стріляти", - всі необхідні накази керівництво країни видало, я свідок. Але, насамперед, я глибоко переконаний, що український військовослужбовець не повинен чекати ніяких наказів, якщо він бачить, що ворог нападає на нашу країну і наших громадян. Батьківщина довіряє нам захист, і ми зобов'язані діяти самостійно, відповідно до присяги народу України і Конституції", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожТука пояснив, як бійці ООС відреагували б на ідею Кучми не стріляти у відповідь на провокації

За словами глави СЗР, "керівництво країни саме чекає від професійних військових дій".

"І відповідальність на нас. І ми робили у 2014-му чимало того, про що не можна розповідати, але необхідно в критичних умовах, тому що в Україні немає законодавчої бази для ефективної боротьби з диверсантами і терористами", - зазначив Бухарєв.

Нагадаємо, глава української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма вважає, що українські війська під час режиму тиші на Донбасі не повинні відповідати на провокаційні обстріли" з цивільних об'єктів.

На його думку, умова "не стріляти" має стосуватися виключно "провокаційних обстрілів".

"Коли приїжджає якась установка або в дитячий сад, або будинок, або взагалі в населений пункт і веде обстріл наших територій. Скажіть, будь ласка, ми можемо, якщо бачимо, що це з такого, дитячого, умовно кажучи, саду, ми можемо давати відповідь?", – пояснив представник України.

Він зазначив, що відповідати вогнем треба, "коли йдуть бойові дії на відповідній території, де немає таких населених пунктів".