У Чехії розслідують участь своїх громадян в бойових діях на Донбасі / Фото Vlasta Juricek via flickr.com

Наразі в Чехії триває розслідування стосовно майже 20 чеських громадян, які могли брати участь у військових діях на боці Росії на Донбасі.

Читайте також"Підла спроба зірвати переговори": Зеленський відреагував на обстріл бойовиками санітарного авто

Про це в інтерв’ю парламентській газеті «Голос України» розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс.

Відео дня

«Наразі триває розслідування стосовно майже 20 чеських громадян, які могли брати участь у військових діях на боці Росії на Донбасі. Поки що тільки стосовно одного з них відбувся суд, і його визнали винним. Правда, вирок був умовний. Але, незважаючи на це, прецедент є. Розслідування щодо інших триває», – вказав дипломат.

За його словами, дуже складним питанням є доведення вини.

«Багато звинувачень базується на соціальних мережах або свідченнях окремих людей. Але можу підтвердити, що співпраця між чеськими і українськими правоохоронними органами існує», – зазначив Перебийніс.

У квітні повідомлялось, що чеському десантникові Еріку Ешту, який воював за "ДНР", загрожує довічне ув'язнення в Чехії.

17 травня суд засудив Ешту на три роки умовно з відстрочкою на чотири роки та скасував його військове звання, що означає фактичне завершення військової кар’єри. Суд вирішив, що участь Ешту у конкретному терористичному акті не було доведено.