Волкер прокоментував можливість виборів на Донбасі / фото УНІАН

Спеціальний представник Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер наголошує, що вільні і справедливі вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися лише у безпечному середовищі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час виступу на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві.

Читайте такожГримчак розповів, що отримала Україна від НАТО через воєнний стан (відео)

Відео дня

Волкер заявив, що виконати Мінські угоди було неможливо через недостатній рівень безпеки і відсутність можливостей для реалізації перших кроків з проведення вільних і справедливих виборів на Донбасі.

При цьому дипломат звернув увагу на розмови навколо так званої "формули Штайнмаєра".

За словами Волкера, «формулою» передбачено, що «якщо відбулися вільні і справедливі вибори, то цього дня особливий статус (Донбасу) починає діяти в тимчасовому порядку, і щойно ці вибори підтверджені ОБСЄ як вільні і справедливі, - він діє постійно».

"Але вільні і справедливі вибори можуть відбутися тільки у вільному, справедливому і безпечному середовищі", - наголосив Волкер.

За його словами, аби цього добитися, треба займатися питаннями безпеки.

"І ми говоримо про політичну волю. Росія досі не продемонструвала політичної волі, аби завершити конфлікт", - наголосив Волкер.

Водночас він висловив сподівання, що невдовзі станеться поступ у врегулюванні ситуації на сході України.

"Я сподіваюся, що успіх України, я сподіваюся, що останній розвиток подій, динамічна політика президента Зеленського, я сподіваюся, що звільнення бранців, я сподіваюся, що усе це є початком зміни контексту, коли ми зможемо побачити подальший прогрес. Ми маємо побачити, чи Росія готова зробити це", - додав Волкер.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня президент Володимир Зеленський наголосив, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть проводитися лише після виведення російських військ та за українським законодавством.

13 вересня представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що узгоджене рішення щодо так званої "формули Штайнмаєра", яка обговорюється у Мінську на зустрічах політичної підгрупи ТКГ, повинні ухвалити лідери країн "нормандського формату". За його словами, в рамках обговорення "формули Штайнмаєра" українська сторона не погоджується з пропозицією проведення виборів на Донбасі за умови перебування в регіоні озброєних бойовиків.