Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський повинен зрозуміти, що ні "нормандський формат", ні мінські зустрічі не врятують Україну. Київ, передусім, повинен відповісти на два головних питання: з ким Україна воює і хто друга сторона конфлікту. В цьому випадку з'явиться можливість для введення миротворчої місії. Про це заявив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Він нагадав, що, відповідно до Статуту ООН, надання "блакитних касок" можливо лише при наявності факту війни.

Читайте такожБойовики збільшили кількість обстрілів на Донбасі

Відео дня

"Якщо встановлюється факт війни, ООН зобов'язана виконати свій Статут, прийнявши всі необхідні заходи. Чітко прописано, які санкції вводяться проти країни-агресора для того, щоб вирішити питання, в якому порядку надається контингент для забезпечення миру. Адже війська ООН можуть проводити шість видів операцій: примус до миру, поділ протиборчих сторін, підтримання миру і т. д.", - розповів Жданов Главреду.

Крім того, підключиться Червоний хрест зі своєю гуманітарною операцією з підтримки населення, що перебуває на окупованих територіях. Ще один "бонус" - за Статутом ООН, країна, визнана агресором, відсторонюється від голосування з питань вирішення даного конфлікту.

"Для нас офіційне визнання Росії стороною конфлікту – це "рятувальний круг". Тоді ми поставимо ООН у таке становище, що вона буде змушена або працювати, відповідно до свого Статуту, або цю організацію потрібно розпускати. Визнавши це, ми заганяємо ООН в кут. Але в цьому і є суверенність держави – коли держава має власну позицію, власну думку і відстоює її на всіх майданчиках", - резюмував Олег Жданов.