Сайдик про введення миротворців ООН на Донбас / фото unmultimedia.org

Спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік вважає, що поки миротворчу місію ООН на Донбас ввести неможливо.

Про це він сказав в інтерв'ю Ukrlife.

Читайте такожВійськовий експерт розповів, коли введуть миротворців ООН на Донбас

Відео дня

"Я не сказав би, що це зараз реально. Введення миротворців можливе, якщо сторони домовляться. Тому що без спільної згоди миротворці ООН не можуть бути на Донбасі. Потрібне рішення Ради Безпеки ООН. І ми всі знаємо, хто є членом Ради Безпеки (постійним членом Ради Безпеки ООН є Росія. – "ГОРДОН"). Тому передумова – це спільна згода", – сказав він.

Він припустив, що можна було б створити спільну місію ООН і ОБСЄ.

"Я вважаю, що розумніше було б мати теоретично таку спільну місію, тому що ОБСЄ вже давно там працює", – додав спецкоординатор.

Представники України, Росії, США, Німеччини і Франції ведуть переговори про розміщення миротворців на Донбасі із вересня 2017 року. Київ наполягає на тому, що миротворці мають бути присутніми на всій території Донбасу, зокрема й на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Москва згодна на розміщення місії ООН тільки на лінії зіткнення.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 18 вересня заявляв, що Україна буде намагатися вирішити воєнний конфлікт на Донбасі на основі Мінських угод, введення миротворчої місії розглядають як один із кроків у разі, якщо досягти миру не вдасться.