REUTERS

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ інформують, що під час відвідин ними майданчиків для зберігання важких озброєнь не були виявлені десятки одиниць великокаліберної артилерії.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на звіт СММ ОБСЄ за 29 травня, опублікований у суботу.

На майданчиках, які належать "ЛНР" спостерігачі Місії недорахувалися 9 РСЗВ "Град", а на майданчиках "ДНР" - 6 самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика", 2 гаубиць Д-30. Представники "ДНР" пояснили спостерігачам, що гаубиці Д-30 були переведені в район на південь від Тернового. У СММ ОБСЄ зазначили, що таке переміщення важкої техніки є порушенням Мінських угод.

Відео дня

Із майданчиків ЗСУ пропали 7 буксируваних гаубиць "Мста-Б" і 6 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) "Град".

Читайте такожУкраїнська армія заявляє про використання бойовиками фосфорних боєприпасів – ОБСЄ Також у Місії зазначили, що їхня робота була обмежена "третіми особами", а також із міркувань безпеки. Так, СММ, як і раніше, не відвідує н.п. Широкине (поблизу Маріуполя) з міркувань безпеки.

Крім цього, в районі донецького аеропорту СММ фіксує "постійне зростання числа порушень режиму припинення вогню, і згідно з їх спостереженнями, тільки за 7 годин роботи Місії в цьому районі 29 травня спостерігачі чули в цілому 179 вибухів, більшість з яких кваліфікували як мінометні міни.