20 січня 2015 року бойовики підірвали новий термінал ДАП \ Facebook Юрій Їжакевич

Офісом генерального прокурора встановлені факти віроломства бойовиків при підриві будівлі Донецького аеропорту в січні 2015 року.

Читайте також"Немає тіла – немає діла": генерал згадав, як окупанти відмовлялися забирати з ДАП своїх вбитих соратників

Про це повідомляє прес-служба Офісу. "Офісом генерального прокурора внесено до Єдиного реєстру відомості про ще одному злочині проти українських військовослужбовців при обороні Донецького аеропорту - порушення законів і звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу)", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що прокурори додатково проаналізували дані кримінальних проваджень, розслідуваних слідчими СБУ за фактами грубого порушення норм міжнародного гуманітарного права учасниками незаконних збройних формувань "ДНР".

Було встановлено, що в діях бойовиків та їхніх ватажків є ознаки віроломства, що прямо заборонено ст. 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

В ніч на 26 травня 2014 року бойовики спробували захопити аеропорт, але "нарвалися" на відповідь з боку ВСУ і відступили. Після цього серйозних бойових зіткнень в ДАП не спостерігалося аж до вересня.

Спроби захопити аеропорт активізувалися після підписання Мінських угод. І не закінчувалися аж до січня. Бої за донецький аеропорт тривали 242 дні. 20 січня 2015 року бойовики підірвали новий термінал ДАП, остаточно перетворивши аеропорт в руїни.