Ілюстрація REUTERS

У березні поточного року зафіксовано 19 цивільних жертв збройного конфлікту на Донбасі, серед них двоє загиблих і 17 поранених.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Представництва ООН в Україні.

"У період з 1 по 31 березня 2020 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 19 випадків загибелі або поранення цивільних осіб, пов’язаних з конфліктом: двоє загиблих (чоловік і жінка) і 17 поранених (вісім жінок, шестеро чоловіків, дві дівчинки і один хлопчик), що на 280 відсотків більше, ніж в лютому 2020 року (один загиблий і четверо поранених)", - наголосили в ООН.

Відео дня

"Це також більше, ніж втрати серед цивільних осіб за січень і лютий 2020 разом узяті (двоє загиблих і 15 поранених), і найвища кількість місячних втрат з вересня 2019 роки (двоє загиблих і 22 поранених)", - зазначається у повідомленні.

Також вказані причини загибелі або поранення цивільних осіб.

Зокрема, в результаті артилерійських обстрілів та обстрілів з стрілецької зброї і легких озброєнь: один чоловік і одна жінка загинули; п'ять чоловіків, чотири жінки, один хлопчик і одна дівчинка були поранені на території, що контролюється підконтрольною Росії «ДНР». Ще двоє жінок і один чоловік були поранені на території Донецької області, що контролюється урядом України.

Крім того, в результаті мінних інцидентів (підривів на протипіхотних чи протитанкових мінах, або на інших вибухових пристроях) і поводження з вибухонебезпечними залишками війни: двоє жінок і один чоловік були поранені в результаті мінних інцидентів на території, що контролюється підконтрольною Росії «ЛНР».

Читайте такожРозведення сил на Донбасі: учасники ТКГ ще не визначили додаткові ділянки

За даними Представництва ООН, більша частина випадків загибелі або поранення цивільних осіб в результаті обстрілів була зафіксована в трьох місцях: Горлівка і Зайцеве; західна частина Донецька і населені пункти на захід від нього (Красногорівка, Мар'їнка, Олександрівка, Старомихайлівка і Сигнальне), а також Докучаєвськ.

При цьому у період з 1 січня по 31 березня 2020 року втрати серед цивільних осіб усього становлять 36 осіб (4 загиблих і 32 поранених).

"У першому кварталі 2020 року середньомісячна кількість випадків загибелі або поранення цивільних осіб була на 13,7% нижчою, ніж за 12 місяців 2019 року (12% і 13,9% в середньому в місяць, відповідно). У той же час середньомісячна кількість таких випадків в першому кварталі 2020 року збільшилась на 47,3% в порівнянні з останнім кварталом 2019 року (12% і 6,3% в середньому в місяць, відповідно)", - йдеться у повідомленні.

Читайте також"Війна триває": до столичного шпиталю прибули 18 швидких з пораненими на передовій (фото)

За весь період конфлікту, з 14 квітня 2014 року по 31 березня 2020 року, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 3 тис. 55 випадків загибелі цивільних осіб, пов’язаних з конфліктом (1 тис 814 чоловіків, 1 тис 57 жінок, 98 хлопців, 49 дівчат і 37 дорослих, стать яких невідома). Враховуючи 298 загиблих на борту рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній“ 17 липня 2014 року, загальна кількість випадків загибелі цивільних осіб, пов’язаних з конфліктом, досягла щонайменше 3 тис. 353. Кількість випадків поранення цивільних осіб, пов'язаних з конфліктом, оцінюється в більше ніж 7 тис.