REUTERS

Контрольовані Росією бойовики на окупованих територіях Донбасу продовжують блокувати українську та міжнародну гуманітарну допомогу для мешканців Донецької та Луганської областей.

Про це Уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, народний депутат Ірина Геращенко написала у Facebook.

Читайте такожБойовики 4 рази порушили перемир'я, зосередивши вогонь на двох напрямках - штаб

Відео дня

Депутат зазначила, що гуманітарна ситуація на Донбасі та безперешкодна робота міжнародних гуманітарних організацій будуть в центрі уваги під час засідання в "нормандському форматі" в Парижі, яке відбудеться 2 жовтня.

"Україна висловлює занепокоєння тим фактом, що ватажки бойовиків буквально вичавлюють міжнародні гуманітарні місії з окупованих територій. Таку ж реакцію їхні дії викликають і в ОБСЄ , і в демократичних країнах. Ми неодноразово порушували питання безперешкодної роботи гуманітарних місій на Донбасі", - зазначила Геращенко.

За її словами, бойовики вже кілька місяців шантажують гуманітарні організації з вимогою незаконних акредитацій та реєстрацій.

"Сьогодні прийшла тривожна інформація, що начебто в "лнрах - днрах" бойовики ставлять ультиматум міжнародним організаціям: реєструватися чи не дамо працювати, і навіть погрожують вислати зі "своїх" територій", - підкреслила Геращенко.

На її переконання, такі дії бойовиків призведуть до значного погіршення ситуації, бо на окупованих територіях не вистачає продуктів і ліків, страждають найнужденніші, допомога потрібна лікарням і сиротинцям.

Читайте такожУ Донецьку зафіксовано переміщення декількох десятків ББМ і до 800 бойовиків з шевронами ЗС РФ - ІС

"Тим часом, бойовики не допускають на території українську допомогу, вже кілька тижнів заблокована міжнародна. Тільки російські конвої безперешкодно вдираються на Донбас. Очевидно, що це ставлення до громадян є красномовним - і світ має жорстко реагувати на ці спроби бойовиків блокувати міжнародні гуманітарні місії", - заявила уповноважений президента.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що вважає наказ бойовиків "ЛНР" усім міжнародним гуманітарним організаціям залишити окуповані території Донбасу порушенням Мінських угод.