iphronline.org

У звіті також наводяться дані про населені пункти на Луганщині, обстріл яких здійснювався через кордон з місця розташування підрозділів Збройних сил РФ на російській території, передає DW.

Зокрема, у звіті йдеться про бомбардування влітку 2014 року населених пунктів Колесниківка, Комишне, Мілове та Побєда.

Правозахисники сподіваються, що їхній звіт допоможе притягнути до відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази.

Відео дня

Читайте такожБойовики вперше за багато днів застосували реактивні установки "Град-П"

"Ми показуємо факти перетину українського кордону військовими РФ, тобто живої сили, а також вертольотів та БТР.  Відповідно до міжнародного законодавства, це ознаки міжнародного воєнного конфлікту. Тобто в цьому випадку - прямої причетності до нього РФ", - пояснила у коментарі координаторка польової місії IPHR в Україні Світлана Валько. Вона додала, що усі докази передаватимуться в міжнародні суди, що допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права.

iphronline.org

За словами Валько, дослідження ґрунтувалося на свідченнях очевидців і постраждалих та даних, зібраних в ході польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, та дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

Офіційна презентація звіту відбудеться 7 липня в Києві.

iphronline.org

Раніше група розслідувачів Bellingcat опублікувала нові супутникові знімки, які свідчать про російське вторгнення в Україну.