Бойовики мають намір використати Асєєва у власних цілях з метою дезінформації  / фото espreso.tv

Контрольовані Росією бойовики готуються використати затриманого в Донецьку журналіста Станіслава Асєєва, відомого також під псевдонімом Станіслав Васін, для отримання неправдивих свідчень.

Про це повідомив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат України Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Facebook.

«За даними групи ІС, за вказівкою кураторів з ФСБ РФ, в «МДБ ДНР» спільно з «генпрокуратурою ДНР» готується проведення інформаційно-психологічної спецоперації з використанням взятого в заручники українського журналіста і публіциста С.Асєєва (Васіна)», - повідомив Тимчук.

Відео дня

За його даними, за задумом ФСБ, український журналіст повинен дати публічні свідчення щодо співпраці зі спеціальними службами України (в т.ч. з Головним управлінням Міністерства оборони України).

Читайте такожВ ОБСЄ закликали бойовиків негайно звільнити журналіста Асєєва

При цьому, як зазначає народний депутат, спецоперація буде мати кілька цілей.

Зокрема, щоб «учергове «довести», що, нібито, будь-які журналісти чи блогери, які критикують «ЛДНР», є агентами українських спецслужб».

Також, щоб «залякати широкі верстви місцевого населення в ОРДЛО, яке дедалі критичніше ставиться до діяльності «ЛДНР», і останнім часом дедалі відкритіше демонструє своє неприйняття російського окупаційного управління цих територій».

І, разом з тим, щоб «продемонструвати «ефективність» роботи спецслужб РФ і «ЛДНР» на окупованих територіях».

«Вибити потрібне «зізнання» для ФСБ/«МДБ» не є проблемою - використовуючи методи ЧК-НКВД-КДБ, включаючи тортури, російська ФСБ може здійснити це без проблем», - повідомив Тимчук.

За його словами, «розрахунок робиться на суто психологічний чинник: навіть при незнанні специфіки роботи спецслужб, а керуючись елементарною логікою, неможливо повірити, що українські спецслужби використовуватимуть у ролі агента відомого українського журналіста з проукраїнською позицією. Тим паче - на окупованих територіях».

Як повідомляв УНІАН, Асєєв зник 2 червня на території, контрольованій бойовиками «ДНР». Сім'я і друзі зниклого журналіста побоювалися, що він був затриманий так званої «владою» і йому загрожують тортури і жорстоке поводження. Представники ОРДО стверджували, що не мають інформації про зникнення журналіста.

27 липня в РФ підтвердили, що Асєєва утримують бойовики. Зокрема, в листі секретаря Спілки журналістів Росії Тимура Шафіра до голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка йшлося про те, що Асєєва заарештовано і проти нього порушено кримінальну справу.