Артилерія та радари: 'Метінвест' запустив серійне виробництво макетів військової техніки для ЗСУ

Група "Метінвест", що належить бізнесмену Рінату Ахметову, налагодила виробництво макетів радіолокаційних станцій та артилерійських знарядь.

Як пояснює прес-служба компанії, це конструкції, які виглядають абсолютно як справжня техніка, але призначені для омани агресора, і примушують його використовувати високоточні боєприпаси для знищення цих макетів, замість техніки сил оборони України. ЗСУ вже отримали 250 таких макетів у рамках "Сталевого фронту Ріната Ахметова".  

"Головне завдання цих споруд – рятувати життя військовослужбовців. Кожна ракета, кожен снаряд, кожен дрон, який агресор використає на об’єкт з металу та фанери – це зменшення його можливості використати ці боєприпаси проти техніки і особового складу ЗСУ. "Метінвест" завдяки команді професіоналів зміг налагодити виробництво макетів у стислі терміни. Для нас це лише невелика частина вкладу, який приватна компанія може зробити у загальну ціль – перемогу України", – зауважив операційний директор групи "Метінвест" Олександр Мироненко. 

Відео дня

Виробництво конкретних моделей інженерних споруд проходить у тісній взаємодії зі спеціалістами ЗСУ, і залежить від потреб фронту. Зовнішньо макети не відрізняються від справжньої техніки: для досягнення цієї точності інженери "Метінвесту" дослідили всі фізичні параметри реального устаткування, та створили їхні точні ескізи. 

Макети, передані на ключові напрямки фронту, вже не раз обманювали агресора і ставали мішенню, рятуючи справжнє обладнання і життя українських воїнів. Спеціалісти "Метінвесту" разом з військовими постійно удосконалюють моделі для їх максимальної ефективності.       

Як відомо, від початку повномасштабної війни "Метінвест" спрямував на допомогу ЗСУ та українцям вже 4 мільярди гривень. З цієї суми понад 2 млрд грн – це допомога бійцям в рамках "Сталевого Фронту Ріната Ахметова". За цей час компанія виготовила понад 100 тисяч бронежилетів, а також броньовані щити для 200 фронтових машин. Крім того, бійцям на передовій передали вже 212 сталевих бліндажів. Загальна сума, яку Рінат Ахметов спрямував на допомогу цивільним та військовим за час великої війни з Росією, сягнула 6 млрд грн.